Wykonanie
Jak zobaczyłam, że Buddy* robi tiramisu, nie byłam tym specjalnie wzruszona, bo spodziewałam się tradycyjnego deseru. Ale jak zobaczyłam, że dodaje krem
orzechowo-
czekoladowy, momentalnie się zainteresowałam. A jak jeszcze dodał
lody... ślinka mi pociekła i stwierdziłam, że muszę, ale to muszę to zrobić :) Pyszny, szybki deser. Znowu dla dorosłych ;) Akurat była u nas M. i następnego dnia poprosiła o powtórkę :) A
potem sama robiła w domu, tak Jej zasmakowało :) Nam też bardzo przypadło do gustu :)

składniki na 6 porcji:- 1 szkl kremówki- 1 łyżka
cukru pudru- 1 szkl niezmrożonego
sera mascarpone- 2 kopiaste łyżki
kremu czekoladowo-
orzechowego (np. Nutelli)- 12 podłużnych
biszkoptów- 1 szkl mocnej, lekko posłodzonej
kawy- 2 łyżki
likieru kawowego- 1 szkl lekko rozmrożonych
lodów śmietankowych- wiórki
czekolady do dekoracjiZaparzyć i posłodzić
kawę, odstawić do przestygnięcia, dodać
likier. W dużej misce ubić
śmietanę z
cukrem. Oddzielnie wymieszać
serek mascarpone, następnie wymieszać z ubitą
śmietaną. Dodać
krem czekoladowo-
orzechowy i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Połowę
biszkoptów dokładnie namoczyć w
kawie, przepołowić i ułożyć na dnie naczyń. Przykryć
biszkopty miękkimi, lekko rozpływającymi się
lodami, następnie masą z
mascarpone i powtórzyć:
biszkopty w
kawie,
lody, masa
mascarpone. Przy pomocy obieraczki do warzyw, zetrzeć na wierzch deseru wiórki z
czekolady. Od razu podawać.

*Buddy Valastro - amerykański cukiernik włoskiego pochodzenia prowadzący 2 programy -
Cake Boss (u nas Słodki biznes - o
cukierni odziedziczonej po ojcu i niesamowitych tortach, które tworzy na zamówienie wraz z całą rodziną) oraz Kitchen Boss (u nas Buddy Valastro gotuje, gdzie gotuje nie tylko włoskie specjały)źródło: Kitchen Boss - sezon 2, odcinek 2