Wykonanie
Nie wiem co ja sobie myślałam kupując koszyczek nazwany pięknie "
porzeczki mix". Kompletnie nie miałam pomysłu, co z nimi zrobić. Zaczęłam się nad tym zastanawiać dopiero podczas delikatnego i żmudnego zdejmowania ich z gałązek. Umyłam je, zostawiłam do osączenia na dużym sitku i zaczęłam kombinować. Poszperałam w necie, znalazłam 2 ciekawe rzeczy, ale
potem uświadomiłam sobie, że dobrze by było zrobić ciasto na imprezę urodzinową :) Zawsze idealnie sprawdza się moje ulubione ciasto - placek na
maślance w różnych odsłonach. Tym razem postawiłam na pełnoziarniste i nieco słodsze niż zwykle - ze względu na bardzo kwaśne
porzeczki. Dużym plusem jest też fakt, że to ciasto można mrozić i użyć chyba wszelkich możliwych
owoców :) I w poniższej wersji świetnie się komponuje ze zmiksowanymi, świeżymi
truskawkami :)
składniki na foremkę 24x24cm:- 2 ½ szkl
pszennej mąki pełnoziarnistej (u mnie typ 1850 graham drobna)- 3/4 szkl
cukru*- 1 op
cukru waniliowego (u mnie wanilinowy - 16g)- 3 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia- 3
jajka- ½ szkl
oleju- 1 szkl
maślanki- ok. 300g mieszanych
porzeczek (jak będzie za dużo, puszczą sok i wyjdzie zakalec)
Żółtko oddzielić od
białka.
Żółtko wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz
owoców),
białko oddzielnie ubić na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie w masę.
Owocami (umytymi, osuszonymi, bez łodyżek) posypać wierzch ciasta. Przygotować kruszonkę, posypać
owoce.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec 40-50 minut (do suchego patyczka).* Zwykle
daję ½ szklanki
cukru trzcinowego, ale akurat nie miałam tyle, więc użyłam białego. Wsypałam go więcej (choć nadal mniej niż w oryginale), ponieważ
porzeczki były bardzo kwaśne.
Kruszonka:- 150g
mąki- 100g
masła- 170g
cukruJa zawsze rozpuszczam
masło, a gdy lekko przestygnie, mieszam je z resztą składników, po czym ugniatam, robiąc grudki.Do takiej porcji ciasta używam max. połowy kruszonki, resztę pakuję do szczelnego pudełka i mrożę.