Wykonanie
Wędrując do Malezji, chciałam przygotować coś wytrawnego, a nawet
ostrego. Choć niesamowicie kusiły mnie malezyjskie słodkości, postawiłam na
sałatkę. Nigdy wcześniej nie smażyłam świeżych
ogórków, a wersja z
chili bardzo mnie zaciekawiła. Trochę chyba z tym
chili przesadziłam, bo
sałatka po przegryzieniu wyszła bardzo ostra, ale też bardzo smaczna i zdecydowanie do powtórzenia :)Tylko mam problem z tym, skąd faktycznie pochodzi to danie. Część źródeł podaje Malezję, część natomiast Singapur. Trudno, ja się trzymam Malezji ;)

PIKANTNA MARYNOWANA
SAŁATKAskładniki:- duży zielony
ogórek- 1 łyżeczka
soli- 2 średnie
marchewki- duża
szalotka- 3-4 świeże
papryczki chili- 2 łyżki
oleju- 1-cm kawałek
imbiru- ½ łyżeczki ziaren
gorczycy- 1 łyżeczka
kurkumy- ½ łyżeczki zmielonej suszonej papryczki
cayenne- ½ łyżeczki
cukru- 2 łyżki
octu ryżowegoPrzekroić
ogórka wzdłuż na pół i wydrążyć nasionka.Pozostały miąższ ze skórką pokroić w cienkie paseczki długości ok. 3,5cm.Obsypać
solą i odstawić na kwadrans, żeby
ogórek puścił sok, po czym odsączyć.W takie same paseczki pokroić
marchewkę, podobnie
chili.
Imbir drobno posiekać.Rozgrzać
olej w woku, wsypać ziarenka
gorczycy i posiekany
imbir.Smażyć, aż ziarna zaczną strzelać.Wmieszać mieloną papryczkę
cayenne i
kurkumę.Dodać przygotowane warzywa i smażyć, cały czas mieszając, przez ok. 2 minuty. Ważne, żeby ich nie rozgotować.Zdjąć wok z ognia i wymieszać jego zawartość z
octem ryżowym. Odstawić do ostygnięcia.Zimne już warzywa przełożyć do słoika, zakręcić i schłodzić przez noc w lodówce.Podawać zimne.

źródło: Singapore local favourites