ßßß Cookit - przepis na ACAR TIMUN

ACAR TIMUN

nazwa

Wykonanie

Wędrując do Malezji, chciałam przygotować coś wytrawnego, a nawet ostrego. Choć niesamowicie kusiły mnie malezyjskie słodkości, postawiłam na sałatkę. Nigdy wcześniej nie smażyłam świeżych ogórków, a wersja z chili bardzo mnie zaciekawiła. Trochę chyba z tym chili przesadziłam, bo sałatka po przegryzieniu wyszła bardzo ostra, ale też bardzo smaczna i zdecydowanie do powtórzenia :)
Tylko mam problem z tym, skąd faktycznie pochodzi to danie. Część źródeł podaje Malezję, część natomiast Singapur. Trudno, ja się trzymam Malezji ;)
PIKANTNA MARYNOWANA SAŁATKA
składniki:
- duży zielony ogórek
- 1 łyżeczka soli
- 2 średnie marchewki
- duża szalotka
- 3-4 świeże papryczki chili
- 2 łyżki oleju
- 1-cm kawałek imbiru
- ½ łyżeczki ziaren gorczycy
- 1 łyżeczka kurkumy
- ½ łyżeczki zmielonej suszonej papryczki cayenne
- ½ łyżeczki cukru
- 2 łyżki octu ryżowego
Przekroić ogórka wzdłuż na pół i wydrążyć nasionka.
Pozostały miąższ ze skórką pokroić w cienkie paseczki długości ok. 3,5cm.
Obsypać solą i odstawić na kwadrans, żeby ogórek puścił sok, po czym odsączyć.
W takie same paseczki pokroić marchewkę, podobnie chili.
Imbir drobno posiekać.
Rozgrzać olej w woku, wsypać ziarenka gorczycy i posiekany imbir.
Smażyć, aż ziarna zaczną strzelać.
Wmieszać mieloną papryczkę cayenne i kurkumę.
Dodać przygotowane warzywa i smażyć, cały czas mieszając, przez ok. 2 minuty. Ważne, żeby ich nie rozgotować.
Zdjąć wok z ognia i wymieszać jego zawartość z octem ryżowym. Odstawić do ostygnięcia.
Zimne już warzywa przełożyć do słoika, zakręcić i schłodzić przez noc w lodówce.
Podawać zimne.
źródło: Singapore local favourites
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2014/03/Acar-Timun-pikantna-marynowana-salatka.html