ßßß
SKŁADNIKI: (ok. 8 słoików 200ml)- 3 kg ogórków gruntowych- 6 ząbków czosnku- 10 łyżek oleju- 1,5 szklanki octu 10%- 400 g cukru- 2-4 łyżeczki chilli (pieprz cayenne)- 4 łyżki soliPRZYGOTOWANIE:Wybieramy nieduże i dość cienkie ogórki, które dobrze myjemy i kroimy w słupki - na cztery. Przekładamy je do miski, solimy i odstawiamy na przynajmniej 4 godziny (u mnie cała noc). Odlewamy powstały, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek oraz chilli, dobrze mieszamy. Przygotowujemy zalewę: w garnku wymieszać ocet, olej i cukier - zagotować. Gotową zalewą zalać ogórki i ponownie odstawić na co najmniej 12 godzin. Ogórki ułożyć w słoikach, zalać zalewą, pasteryzować ok. 15 minut od zagotowania. Przełożyć na ściereczkę wieczkami do dołu, aż do ostygnięcia. Są gotowe do spożycia już po kilku dniach. Smacznego!