ßßß Cookit - przepis na RYŻ ELEGANCKI

RYŻ ELEGANCKI

nazwa

Wykonanie

Przepis mam z książki, którą pożyczyłam od koleżanki z roku. To Kuchnia polska Małgorzaty Caprari. Fajny dodatek do mięsa, a robi się szybko i łatwo. I całkiem elegancko wygląda ;)
Pierwszy (i jedyny jak narazie) udało mi się zrobić "kopułkę" z ryżu :D robiłam 3, ale 2 się rozpadły...
składniki:
- 30 dag ryżu (najlepiej złocistego)
- 1 nieduża cebula
- 1 łyżka margaryny lub masła
- 1/2 łyżeczki kurkumy lub szczypta szafranu
- 2 szkl rosołu z kostki (warzywny, grzybowy lub curry)
- ewentualnie sól i pieprz
Cebulę zetrzeć na tarce (ja pokroiłam w kostkę). zeszklić na tłuszczu. Wsypać surowy ryż i oprószyć kurkumą. Smażyć na niewielkim ogniu stale mieszając, aż ryż wchłonie cały tłuszcz i stanie się przezroczysty. Zalać rosołem, ewentualnie doprawić do smaku i zagotować, ciągle mieszając. Rondel przykryć szczelną pokrywką i wstawić do nagrzanego do 160°C piekarnika na 20-30 minut. Gotowy ryż lekko ugnieść.
DOPISEK: 29 . 11.2008
Wczoraj połowa ryżu nam została, więc postanowiłam dzisiaj nieco odświeżyć 'resztki'. Na patelnię, na której był ryż, wlałam łyżkę oliwy z oliwek, rozgrzałam, dokładnie wymieszałam całość. Jak ryż już był ciepły, posypałam pieprzem i odrobiną Vegety. Oprócz tego dorzuciłam pół puszki kukurydzy, na którą natknęłam się w lodówce. Całość smażyła się na małym ogniu kilkanaście minut. Pycha - jeszcze lepszy niż wczoraj.
I tym razem ryż stanowił dodatek do ryby .
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2008/11/Ryz-elegancki.html