Wykonanie
Przepis mam z książki, którą pożyczyłam od koleżanki z roku. To Kuchnia polska Małgorzaty Caprari. Fajny dodatek do
mięsa, a robi się szybko i łatwo. I całkiem elegancko wygląda ;)Pierwszy (i jedyny jak narazie) udało mi się zrobić "kopułkę" z
ryżu :D robiłam 3, ale 2 się rozpadły...
składniki:- 30 dag
ryżu (najlepiej złocistego)- 1 nieduża
cebula- 1 łyżka
margaryny lub
masła- 1/2 łyżeczki
kurkumy lub szczypta
szafranu- 2 szkl rosołu z kostki (warzywny,
grzybowy lub
curry)- ewentualnie
sól i
pieprzCebulę zetrzeć na tarce (ja pokroiłam w kostkę). zeszklić na tłuszczu. Wsypać surowy
ryż i oprószyć
kurkumą. Smażyć na niewielkim ogniu stale mieszając, aż
ryż wchłonie cały tłuszcz i stanie się przezroczysty. Zalać rosołem, ewentualnie doprawić do smaku i zagotować, ciągle mieszając. Rondel przykryć szczelną pokrywką i wstawić do nagrzanego do 160°C piekarnika na 20-30 minut. Gotowy
ryż lekko ugnieść.DOPISEK: 29 . 11.2008Wczoraj połowa
ryżu nam została, więc postanowiłam dzisiaj nieco odświeżyć 'resztki'. Na patelnię, na której był
ryż, wlałam łyżkę
oliwy z oliwek, rozgrzałam, dokładnie wymieszałam całość. Jak
ryż już był ciepły, posypałam
pieprzem i odrobiną
Vegety. Oprócz tego dorzuciłam pół puszki
kukurydzy, na którą natknęłam się w lodówce. Całość smażyła się na małym ogniu kilkanaście minut. Pycha - jeszcze lepszy niż wczoraj.I tym razem
ryż stanowił dodatek do
ryby .