ßßß
składniki:- 30 dag ryżu (najlepiej złocistego)- 1 nieduża cebula- 1 łyżka margaryny lub masła- 1/2 łyżeczki kurkumy lub szczypta szafranu- 2 szkl rosołu z kostki (warzywny, grzybowy lub curry)- ewentualnie sól i pieprzCebulę zetrzeć na tarce (ja pokroiłam w kostkę). zeszklić na tłuszczu. Wsypać surowy ryż i oprószyć kurkumą. Smażyć na niewielkim ogniu stale mieszając, aż ryż wchłonie cały tłuszcz i stanie się przezroczysty. Zalać rosołem, ewentualnie doprawić do smaku i zagotować, ciągle mieszając. Rondel przykryć szczelną pokrywką i wstawić do nagrzanego do 160°C piekarnika na 20-30 minut. Gotowy ryż lekko ugnieść.DOPISEK: 29 . 11.2008Wczoraj połowa ryżu nam została, więc postanowiłam dzisiaj nieco odświeżyć 'resztki'. Na patelnię, na której był ryż, wlałam łyżkę oliwy z oliwek, rozgrzałam, dokładnie wymieszałam całość. Jak ryż już był ciepły, posypałam pieprzem i odrobiną Vegety. Oprócz tego dorzuciłam pół puszki kukurydzy, na którą natknęłam się w lodówce. Całość smażyła się na małym ogniu kilkanaście minut. Pycha - jeszcze lepszy niż wczoraj.I tym razem ryż stanowił dodatek do ryby .