Wykonanie
            Obok tego deseru nie mogłam przejść obojętnie! Nie dlatego, że mam jakiegoś 
fioła na punkcie 
ryżu... To Duży ma... Uwielbia deserki z Lidla, właśnie 
ryż na mleku z dodatkiem budyniu. Pochłania tego ilości niesamowite, ja od czasu do czasu też się na sztukę czy dwie załapię. Kiedy więc zobaczyłam najpierw u Tosi, a 
potem Maliwnny przepisy na 
puddingi ryżowe, wiedziałam, że prędzej czy później też je przygotuję.Jak widać - jednak prędzej ...Deser jest świetny - delikatny, 
ryżowy, a karmelizowane 
jabłka genialnie wręcz uzupełniają, lekko jednak mdławy sam w sobie, 
ryż. Masę przygotowałam według przepisu Tosi, bo mi się po 
budyń do sklepu iść nie chciało, a sposób na 
owoce ściągnęłam od Malwi, bo mnie oczarowały. Ten 
maślano-
migdałowy zapach podczas karmelizowania - bezcenny! Polecam bardzo, bo choć nie jest to najszybszy deser, to jednak pyszny. Ten smak wynagradza każdą minutę spędzoną nad garnkiem. 
Serio!Pewnie niedługo przygotuję kolejną odsłonę tego deserku - chłopakom smakowało, choć D. stwierdził, że nie smakuje jak ten z Lidla... Mimo wszystko pochłonął swoją porcję w tempie błyskawicznym. Tak sobie myślę, że z 
czekoladą pewnie też byłoby niezłe...Pamiętacie, że już jutro kończy się konkurs ? Będzie mi miło, jeśli jeszcze ktoś z Was znajdzie czas i chęci, żeby wziąć w nim udział.
Pudding ryżowy z karmelizowanymi 
jabłkami
Składniki:(na 4 porcje)125 g 
ryżu800 ml 
mleka2 kawałki 
skórki z cytryny (ok 5 cm, tylko żółta część)1 łyżka ekstraktu z 
wanilii45 g 
cukrukarmelizowane 
jabłka:3 
jabłka50 g 
cukrusok z 1/2 
cytryny20 g 
masła1 łyżka 
AmarettoMleko zagotować z 
cukrem, esktraktem i skórką. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucić dokładnie wypłukany 
ryż, zmniejszyć ogień i gotować przez około 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając, aż do uzyskania kremowej konsystencji (w razie potrzeby należy dolać nieco 
mleka).Przestudzić, przełożyć do pucharków lub szklanek.
Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasiennie, pokroić w dość cienkie plasterki.
Cukier skarmelizować z 
sokiem z cytryny. Kiedy będzie złoto-brązowy, dodać 
masło, wymieszać. Do masy wrzucić 
jabłka, wlać 
Amaretto. Dusić, aż 
jabłka zmiękną, a sos zgęstnieje.
Owoce wyłożyć na 
pudding, polać resztą sosu.Podawać na ciepło lub schłodzone.Smacznego!Już jutro przyjeżdża do nas Gość Specjalny. Nie 
mogę się doczekać! Po powrocie z pracy 
będę kończyć sprzątanie i gotowanie - bo wiadomo, przygotować też trzeba się specjalnie .