Wykonanie
Obok tego deseru nie mogłam przejść obojętnie! Nie dlatego, że mam jakiegoś
fioła na punkcie
ryżu... To Duży ma... Uwielbia deserki z Lidla, właśnie
ryż na mleku z dodatkiem budyniu. Pochłania tego ilości niesamowite, ja od czasu do czasu też się na sztukę czy dwie załapię. Kiedy więc zobaczyłam najpierw u Tosi, a
potem Maliwnny przepisy na
puddingi ryżowe, wiedziałam, że prędzej czy później też je przygotuję.Jak widać - jednak prędzej ...Deser jest świetny - delikatny,
ryżowy, a karmelizowane
jabłka genialnie wręcz uzupełniają, lekko jednak mdławy sam w sobie,
ryż. Masę przygotowałam według przepisu Tosi, bo mi się po
budyń do sklepu iść nie chciało, a sposób na
owoce ściągnęłam od Malwi, bo mnie oczarowały. Ten
maślano-
migdałowy zapach podczas karmelizowania - bezcenny! Polecam bardzo, bo choć nie jest to najszybszy deser, to jednak pyszny. Ten smak wynagradza każdą minutę spędzoną nad garnkiem.
Serio!Pewnie niedługo przygotuję kolejną odsłonę tego deserku - chłopakom smakowało, choć D. stwierdził, że nie smakuje jak ten z Lidla... Mimo wszystko pochłonął swoją porcję w tempie błyskawicznym. Tak sobie myślę, że z
czekoladą pewnie też byłoby niezłe...Pamiętacie, że już jutro kończy się konkurs ? Będzie mi miło, jeśli jeszcze ktoś z Was znajdzie czas i chęci, żeby wziąć w nim udział.
Pudding ryżowy z karmelizowanymi
jabłkamiSkładniki:(na 4 porcje)125 g
ryżu800 ml
mleka2 kawałki
skórki z cytryny (ok 5 cm, tylko żółta część)1 łyżka ekstraktu z
wanilii45 g
cukrukarmelizowane
jabłka:3
jabłka50 g
cukrusok z 1/2
cytryny20 g
masła1 łyżka
AmarettoMleko zagotować z
cukrem, esktraktem i skórką. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucić dokładnie wypłukany
ryż, zmniejszyć ogień i gotować przez około 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając, aż do uzyskania kremowej konsystencji (w razie potrzeby należy dolać nieco
mleka).Przestudzić, przełożyć do pucharków lub szklanek.
Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasiennie, pokroić w dość cienkie plasterki.
Cukier skarmelizować z
sokiem z cytryny. Kiedy będzie złoto-brązowy, dodać
masło, wymieszać. Do masy wrzucić
jabłka, wlać
Amaretto. Dusić, aż
jabłka zmiękną, a sos zgęstnieje.
Owoce wyłożyć na
pudding, polać resztą sosu.Podawać na ciepło lub schłodzone.Smacznego!Już jutro przyjeżdża do nas Gość Specjalny. Nie
mogę się doczekać! Po powrocie z pracy
będę kończyć sprzątanie i gotowanie - bo wiadomo, przygotować też trzeba się specjalnie .