Wykonanie
Przepis pochodzi z ''Kuchnia Polska 1001 przepisów''. Nie trzymałam się sztywno przepisu, pewne rzeczy pominęłam. Całość bardzo pyszna, super dla dzieci i nie tylko. Deser można podać również na przyjęcie, wystarczy bardziej bogato go udekorować.
Składniki:- 4
gruszki- 2 łyżki
cukru- kawałek
skórki z cytryny ( cienko okrojonej)Sos:- 1 szklanka
mleka- 1 łyżka
cukru- 1 łyżeczka
masła- 1 kopiasta łyżeczka proszku budyniowego (może być
waniliowy)- 2 łyżki zimnego
mlekaGruszki obrać, przekroić wzdłuż na połowę, wyciąć gniazda nasienne.
Do rondla wlać 2 szklanki
wody,dodać
cukier i
skórkę cytrynową, zagotować, dodać połówki
gruszek i gotować na niewielkim ogniu, aż
owoce będą szkliste. Następnie wyjąć łyżką cedzakową i ostudzić. W zimnym
mleku rozprowadzamy proszek budyniowy.
Mleko zagotować z
cukrem, dodać
syrop z gotowania
gruszek,
masło i zalać rozprowadzonym
budyniem. Dokładnie wymieszać aby nie było grudek, gotować jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając. Letnim sosem polać
gruszki i dowolnie udekorować.RADA:Jeśli ktoś nie lubi
gruszek, to może wykorzystać
jabłka i przyrządzić je w ten sam sposób ,a na koniec oprószyć
cynamonem.Smacznego.