Wykonanie
Nie ma to jak długi weekend. U mnie to aż pięć dni pełnej swobody (nie licząc presji związanej z egzaminem w przyszłym tygodniu). Spacerujemy więc, korzystając z pogody, która w przyszłym tygodniu znowu ma się zepsuć.Rozważam też możliwość wybrania się na brunch jutro o dziesiątej - trochę ludzi z mojej szkoły, trochę studentów i ogólnie obcokrajowców szukających kontaktu. Musiałabym coś z tej okazji upiec... Cały czas się zastanawiam, czy mi się chce. Ale chyba tak. Nie
mogę być ciągle taka aspołeczna.
Chleb, który chcę Wam dzisiaj pokazać, upiekłam w zeszłym tygodniu. Szukałam czegoś szybkiego i prostego, i wertując książkę Pieczenie
chleba w domu Gertrud Weidenger oraz
Marie-Theres Wiener wpadł mi w oko
chleb na niedzielę . Tak się właśnie ładnie nazywa.
Miód,
rodzynki... Musiało wyjść dobrze. Ruszyłam więc pełna zapału do kuchni. I muszę powiedzieć, że poszło jak z
płatka - robi się go szybko, a efekt jest naprawdę wspaniały.
Chleb jest mięciutki, cudownie pachnie
miodem. Dość słodki - do
dżemu w sam raz. Ale mi na przykład z
żółtym serem też bardzo smakował. A nawet z
szynką nie jest zły. Jeśli więc nie macie nic przeciwko słodkawemu
pieczywu - spróbujcie upiec sobie właśnie ten
chleb na sobotnie śniadanie. Albo niedzielne - wedle odgórnych zaleceń.
Chleb z
miodem i
rodzynkamiSkładniki:(na 1 duży bochenek)250 g
mąki pszennej250 g
mąki pszennej pełnoziarnistej25 g świeżych
drożdży250 ml letniego
mleka3 łyżki płynnego
miodu1 łyżeczka
soli1
jajko50 g
masła150 g
rodzynekdodatkowo:3 łyżki
mlekaDrożdże rozetrzeć z 1 łyżką
miodu, dodać 2 łyżki
mleka, wymieszać. Wsypać 3-4 łyżki
mąki, wymieszać na gładką pastę. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Rodzynki zalać wrzątkiem.Po tym czasie do zaczynu dodać resztę
mleka i
miodu, przesiane
mąki,
sól i
jajko. Zagnieść ciasto.
Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do ciasta, wyrobić.Na końcu dodać dobrze odsączone
rodzynki, delikatnie wmieszać do ciasta.Odstawić na 45 minut do wyrośnięcia.Po tym czasie z ciasta uformować bochenek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.Piec w 200 st. C. przez 50 minut.Wystudzić na kratce.Smacznego!
Jeśli dacie nieco mniej
miodu i pominiecie
rodzynki,
chleb będzie zupełnie neutralny w smaku. I z pewnością równie pyszny.