Wykonanie
Nadal w
dyniowym klimacie, dzisiaj mam kolejną propozycję obiadową z udziałem tego jakże uniwersalnego warzywa. Chciałam spróbować czegoś nowego, a pizzy z
dynią jeszcze mi się jeść nie zdarzyło.Sprawa jest prosta. Najwięcej czasu zabiera oczywiście wyrastanie
ciasta drożdżowego na spód, ale poza tym taka domowa pizza to nic trudnego. Wystarczy pokroić parę rzeczy, ułożyć na rozwałkowanym cieście, upiec - i gotowe. A o ile więcej możliwości mamy w takim wypadku, niż kiedy zamawiamy gotową. Ilość wariacji jest niemal nieskończona! Mogą być na spodzie cieniutkim i kruchym, albo grubszym i pulchnym. Z różnymi sosami i dodatkami. Tylko wyobraźnia nas ogranicza!Ja tym razem postawiłam na jesienny zestaw, i muszę przyznać, że wyszła zachwycająco. Lekko słodkawa
dynia, a do tego
boczek,
cebula i
kozi ser przełamujące jej niewyraźny smak. Soczysta
gruszka rewelacyjnie tutaj pasuje, nadając całości zupełnie nowego wymiaru, choć jeśli nie lubicie
owoców w daniach wytrawnych, można ją pominąć. Wszystkie składniki świetnie się ze sobą komponują.Myślę, że takiej pizzy nikt się nie oprze.

Składniki:(na 2 pizze)ciasto:500 g
mąki pszennej25 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli250 ml letniej
wodysos:125 g
serka kremowego2 łyżki
maślankisólpieprzwierzch:250 g dyni bez skóry150 g
wędzonego boczku w plastrach1
cebula180 g miękkiego
koziego sera1
gruszkaMąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z
solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć
drożdże. Zasypać
cukrem, zalać 100 ml
wody, odstawić na 15 minut.Po tym czasie dodać resztę
wody, zagnieść gładkie, nielepiące się ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać.
Dynię pokroić w kostkę,
ser i
gruszkę w plastry, a
cebulę w piórka.Wyrośnięte ciasto podzielić na pół.Każdą część rozwałkować na okrągły, dość cienki placek. Posmarować sosem, ułożyć
dynię,
gruszkę,
ser,
cebulę i
boczek.Piec na kamieniu w 200 st. C. przez 15-20 minut.Podawać gorącą.Smacznego!A teraz najwyższy już czas rozpocząć przygotowania do Halloween...