Wykonanie
Dzień Ojca był w sobotę i wymyśliłam że w imieniu moich dzieci zrobię mężowi niespodziankę i na obiad będzie
golonka po bawarsku. Udało mi się ją przyrządzić w sobotę natomiast zjedliśmy ją dopiero w niedzielę. Kiedy o niej myślałam to nie miałam przepisu i szukałam w internecie natomiast ilość przepisów mnie wystraszyła. Kiedyś moja mama robiła
golonkę po bawarsku więc wzięłam przepis od niej gdyż już był przetestowany. Chociaż jest jedna rzecz którą zrobiłam inaczej w przepisie były
golonki świeże natomiast ja kupiłam peklowane.
Golonka wyszła rewelacyjnie bardzo smakowała mojemu mężowi. Myślę że niespodzianka się udała.Sk ł adniki:4
golonki mogą być peklowane1
jasne piwo1
ciemne piwo2 opakowania
włoszczyzny w paski mrożonej2
cebule1
por biała część
Ostra paprykaSól,
pieprz, szczypta
cukru,
Liście laurowe,
Olej do smażenia,Trochę
smalcu do podsmażenia
golonekSposób przygotowania:
Golonki należy umyć i osuszyć. Po osuszeniu należy natrzeć je
solą,
pieprzem i dużą ilością
papryki. Wkładamy do naczynia i dodajemy kilka pokruszonych
liści laurowych i wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień wyłożyć z naczynia
liście laurowe. Na patelni rozgrzać
smalec i obsmażamy
golonki i przekładamy je do brytfanny lub innego naczynia żaroodpornego.
Mrożone warzywa wsypujemy na sito i przelewamy wrzątkiem. Na drugiej patelni podsmażamy
cebulę pokrojoną w pół plasterki, dodajemy
pora podobnie pokrojonego. Jak się zeszklą dodajemy
włoszczyznę. Smażymy mieszając do całkowitego rozmrożenia. Dodajemy
sól,
pieprz,
paprykę ostrą i szczyptę
cukru. Warzywa przekładamy do naczynia z
golonkami.
Wlewamy pół szklanki
piwa jasnego i pół szklanki
piwa ciemnego i wstawiamy do gorącego piekarnika.
Golonki muszą się dusić 1,5 – 2 godzin. Podlewamy
piwem jasnym i ciemnym w równej części. Pod sam koniec można zdjąć przykrycie by je podrumienić.
Życzę smacznego !!!