Wykonanie

Jakiś czas temu przyszedł mi smak na chrupiące
ciasteczka ze świąteczną nutą i stwierdziłam, że może zmodyfikuję przepis na amerykańskie
ciasteczka z
czekoladą, czyli pieguski :)
Ciasteczka wyszły bardzo smaczne. Do tego stopnia, że miały zostać na święta, a trzy dni przed pozostały śladowe ilości. Jak to powiedziała moja przyjaciółka
Magda: silna wola okazała się silniejsza :) Trudno! Chyba czas upiec kolejną porcję, albo i kilka :)


Składniki:250g
margaryny1 ½ szklanki
cukru2
jajka1 płaska łyżeczka
sody1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1 płaska łyżeczka
soli2 czubate łyżeczki
przyprawy do piernika1 łyżeczka
cynamonu3 szklanki
mąki100g
czekolady np. deserowej lub kropelki
czekoladowe2 szklanki
bakalii (w tym:
orzechy włoskie, laskowe,
migdały,
rodzynki,
żurawina, pokrojone
morele i kandyzowana
skórka pomarańczowa etc.)
Miękką margarynę ucieramy z
cukrem, następnie dodajemy
jajka,
sodę,
proszek do pieczenia,
sól,
przyprawę do piernika,
cynamon i stopniowo
mąkę. Na koniec dodajemy pokrojoną w kosteczkę 5mm x 5mm
czekoladę i
bakalie. Całość jeszcze raz dobrze mieszamy, a następnie formujemy łyżeczką lub ręcznie, małe
ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, pozostawiając
między ciasteczkami dość spory odstęp.
Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 5 – 10 minut, na jasnozłoty kolor.Zimne
ciasteczka można przechowywać bardzo długo w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoju.

R E K L A M A