ßßß
Jakiś czas temu przyszedł mi smak na chrupiące ciasteczka ze świąteczną nutą i stwierdziłam, że może zmodyfikuję przepis na amerykańskie ciasteczka z czekoladą, czyli pieguski :) Ciasteczka wyszły bardzo smaczne. Do tego stopnia, że miały zostać na święta, a trzy dni przed pozostały śladowe ilości. Jak to powiedziała moja przyjaciółka Magda: silna wola okazała się silniejsza :) Trudno! Chyba czas upiec kolejną porcję, albo i kilka :)
Składniki:250g margaryny1 ½ szklanki cukru2 jajka1 płaska łyżeczka sody1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1 płaska łyżeczka soli2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika1 łyżeczka cynamonu3 szklanki mąki100g czekolady np. deserowej lub kropelki czekoladowe2 szklanki bakalii (w tym: orzechy włoskie, laskowe, migdały, rodzynki, żurawina, pokrojone morele i kandyzowana skórka pomarańczowa etc.)Miękką margarynę ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka, sodę, proszek do pieczenia, sól, przyprawę do piernika, cynamon i stopniowo mąkę. Na koniec dodajemy pokrojoną w kosteczkę 5mm x 5mm czekoladę i bakalie. Całość jeszcze raz dobrze mieszamy, a następnie formujemy łyżeczką lub ręcznie, małe ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, pozostawiając między ciasteczkami dość spory odstęp.Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 5 – 10 minut, na jasnozłoty kolor.Zimne ciasteczka można przechowywać bardzo długo w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoju.
R E K L A M A