Wykonanie

Jak dla mnie amerykanie to specjaliści w pieczeniu różnych kruchych ciast i
ciasteczek, które nie wymagają dużego nakładu czasu pracy, a można je pewien czas przechowywać, zwłaszcza jeśli chodzi o kruche amerykańskie
ciasteczka z
czekoladą, czyli takie nasze pieguski. Jeśli chodzi o ciasta, to najpopularniejsze są brownies i blondies, na których upieczenie jeszcze nie raz się pokuszę, gdyż można je niesamowicie modyfikować i chyba zawsze się udają :)



Składniki:250g
margaryny lub
masła1 szklanka brązowego lub kandyzowanego100g
białej czekolady2
jajka1 płaska łyżeczka
soli1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1 płaska łyżeczka
sody3 szklanki
mąkiDodatkowo:100g
białej czekolady100g
orzechów włoskich, laskowych, mieszanych lub
migdałówMargarynę rozpuszczamy w rondelku, następnie dodajemy do niej
cukier i gotujemy na wolnym ogniu, stale mieszając, by
cukier się lekko rozpuścił.
Cukier kandyzowany nie musi się rozpuścić do końca, gdyż stanowi smaczny, chrupiący dodatek. Następnie dodajemy połamaną
białą czekoladę, zdejmujemy z ognia i mieszamy, do czasu gdy
czekolada się rozpuści.Do miski wsypujemy
mąkę,
sól,
proszek do pieczenia i
sodę, razem mieszamy, robimy dołek, do którego wlewamy płynną mieszaninę, wbijamy
jajka i całość razem mieszamy przy pomocy łyżki lub widelca. Na koniec dodajemy lekko rozdrobnione
orzechy i pokrojoną kosteczkę
białą czekoladę (ok. 5x5mm). Całość jeszcze raz mieszamy, po czym gęstą masę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem pergaminem i lekko równamy.Blondies pieczemy w temperaturze 180⁰C około 25 – 30 minut.

R E K L A M A