Wykonanie

Nastało lato, a z nim nasze polskie
owoce sezonowe,
truskawki,
czereśnie i oczywiście
agrest, z którymi polecam wypieki, gdyż są pyszne i orzeźwiające :) Za mną ciasto
agrestowe już chodzi od dość kilku miesięcy. Może więcej niż pół roku. Byliśmy wtedy u znajomych na
herbatce i
Madzia upiekła takie pyszne ciasto z
agrestem. Bajka. Przepisu oczywiście nie wzięłam, więc jak teraz pojawił się
agrest to poszłam za ciosem i upiekłam ciasto według wymyślonego na poczekaniu przepisu, który muszę przyznać, jest
smakowo bardzo podobny, do tego który chodzi za mną od miesięcy :)Ciasto:170g
masła lub
margaryny1 szklanka
cukru6
jajek2 łyżeczki
cukru waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżki kwaśnej
śmietany (18%)2 ½ szklanki
mąki40 - 50dag
agrestu (lub innych
owoców)Do posypania:1 łyżka
cukru pudruMiękki tłuszcz ucieramy mikserem z
cukrem i
cukrem waniliowym, a następnie dodajemy
jajka,
śmietanę,
proszek do pieczenia i
mąkę. Dobrze wymieszane ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną
bułką tartą średniej wielkości blaszkę. Na koniec wierzch ciasta posypujemy
agrestem.

Ciasto pieczemy w temperaturze 170°C około 40 - 50 minut.

Wystudzone ciasto przed podaniem można delikatnie oprószyć
cukrem pudrem.R E K L A M A