ßßß
Nastało lato, a z nim nasze polskie owoce sezonowe, truskawki, czereśnie i oczywiście agrest, z którymi polecam wypieki, gdyż są pyszne i orzeźwiające :) Za mną ciasto agrestowe już chodzi od dość kilku miesięcy. Może więcej niż pół roku. Byliśmy wtedy u znajomych na herbatce i Madzia upiekła takie pyszne ciasto z agrestem. Bajka. Przepisu oczywiście nie wzięłam, więc jak teraz pojawił się agrest to poszłam za ciosem i upiekłam ciasto według wymyślonego na poczekaniu przepisu, który muszę przyznać, jest smakowo bardzo podobny, do tego który chodzi za mną od miesięcy :)Ciasto:170g masła lub margaryny1 szklanka cukru6 jajek2 łyżeczki cukru waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżki kwaśnej śmietany (18%)2 ½ szklanki mąki40 - 50dag agrestu (lub innych owoców)Do posypania:1 łyżka cukru pudruMiękki tłuszcz ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dodajemy jajka, śmietanę, proszek do pieczenia i mąkę. Dobrze wymieszane ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą średniej wielkości blaszkę. Na koniec wierzch ciasta posypujemy agrestem.
Ciasto pieczemy w temperaturze 170°C około 40 - 50 minut.
Wystudzone ciasto przed podaniem można delikatnie oprószyć cukrem pudrem.R E K L A M A