Wykonanie

Bardzo polubiłam amerykańskie wypieki i
dynie, z której prócz kompotu nie robiło się u nas nic. Sytuacja się zmieniła kilka lat temu, gdy dostaliśmy dość dużo dyni od znajomych. Wtedy zrobiłam moją pierwszą zupę
dyniową, później placki z dyni (które są po prostu rewelacyjne!) no, a w tym roku zaczęłam piec ciasta. Przepis jest bardzo prosty, a składniki nie są wyszukane. Ciasto ma bardzo fajny smaczek, przypomina troszeczkę ciasto
marchewkowe :)



Składniki:½ kg dyni (obranej)120g
margaryny lub
masła4
jajka1 szklanka
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowego2 płaskie łyżeczki
sody2 ½ szklanki
mąkiDodatkowo:
Cukier puder do posypaniaObraną
dynię kroimy w około 1 cm kostkę, wrzucamy do garnka, zalewamy 1 ½ szklanki
wody i gotujemy 10 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie odlewamy
wodę i gotujemy
dynię do miękkości, przez jeszcze około 5 minut, co pewien czas mieszając aż powstanie jednolita papka.

Garnek z
dynią zdejmujemy z ognia, dodajemy tłuszcz i mieszamy łyżką lub widelcem aż się rozpuści. Następnie dodajemy
cukier,
cukier waniliowy,
jajka i na koniec stopniowo
mąkę wymieszaną z
sodą. Dobrze wymieszane ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Jeśli wolicie wyższe ciasto to na małą blaszkę około 20 x 30cm, jeśli ciasto ma być cieńsze, na większą blaszkę np. 23 x 34cm.Ciasto pieczemy w temperaturze 180 ⁰ C około 35 – 40 minut do tzw. „suchego patyczka”. Oczywiście cieńsze ciasto upiecze się szybciej niż grubsze. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy na co najmniej 15 minut w wyłączonym piekarniku.Ciasto przed podaniem można posypać
cukrem pudrem.

R E K L A M AJesień to sezon na
dynię :)