Wykonanie

Zupa pieczarkowa, to jedna z moich ulubionych zup. W moim domu rodzinnym robiliśmy ją zawsze na Boże Narodzenie (ale nie tylko). Nie wiem w zasadzie skąd wzięła się u nas taka tradycja, w każdym razie, jak dla mnie pieczarkowa jest the best! Polecam więc :)Składniki:½ kg
pieczarek1 litr
wody (lub
wywaru mięsnego)1 średnia
cebula1
bulion w kostce1 łyżeczka
soliPieprz do smaku3 łyżki słodkiej
śmietany (30% lub 12%)1 łyżka
mąki (+ ½ szklanki
wody)
Natka pietruszkiMaggiOk. 30g
masłaDodatkowo:2 kromki
chleba (najlepiej czerstwego)
margarynaPieczarki obieramy, myjemy, a następnie kroimy w plasterki. Pokrojone
pieczarki wrzucamy do garnka i zalewamy
wodą, solimy i gotujemy około 15 minut od zawrzenia. Najlepiej pod koniec czasu gotowania, sprawdzić czy
pieczarki są już miękkie. Obraną
cebulę, kroimy w drobną kosteczkę, a następnie szklimy w rondelku z niewielką ilością
masła.Pod koniec gotowania, dodajemy zeszkloną
cebulkę,
bulion i mieszaninę rozmieszanej
wody z
mąką. Zupę zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy do niej
śmietanę* i przyprawiamy
pieprzem i
maggi do smaku. Przed samym podaniem dodajemy do niej poszatkowaną
natkę pietruszki.* jeśli chcemy
mieć pewność, że
śmietana nam się nie zwarzy, najlepiej do chochli wlać trochę zupy i dodawać po trochu
śmietanę, na przemian z gorącą zupą z garnka, cały czas mieszając.Następnie robimy grzanki.Czerstwy
chleb kroimy w kosteczki i wrzucamy na rozpuszczoną na patelni
margarynę. Smażymy, co pewien czas mieszając, do momentu gdy grzanki będą
mieć rumiany kolor. Grzankami posypujemy zupę i jest gotowa do spożycia :)

R E K L A M A