Wykonanie

Krokiety, temat rzeka, ale głównie przyrządzamy je z mięskiem lub z
kapustą i
grzybami, moja nieco inna fantazja na temat krokietów, a wiec z
kaszą gryczaną i
pieczarkami. Nie wiem skąd wziął się u mnie ten pomysł, bo było to już jakiś czas temu. W każdym razie fajna alternatywa, zwłaszcza dla tych, którzy nie mogą lub nie lubią jeść
mięska.Naleśniki:3
jajka3 szklanki
mleka2 ¼ szklanki
mąkiDo wysokiego naczynia, wlewamy
mleko, dodajemy
jajka i stopniowo
mąkę. Wszystko razem mieszamy trzepaczką, do chwili gdy pozbędziemy się mącznych grudek. Naleśniki pieczemy na teflonowej patelni, bez dodatku
oleju. Jeśli naleśniki przywierają nam do patelni, możemy pod pierwszy naleśnik dać niewielką ilość
oleju (około ½ łyżeczki). Z kolejnymi naleśnikami nie powinno już być problemu.

Po upieczeniu wszystkich naleśników przyrządzamy nadzienie :)Nadzienie:1 szklanka
kaszy gryczanej30dag
pieczarek1 ½ szklanki
wody1 płaska łyżeczka
soli1 średnia
cebula2x 20g
margaryny1 łyżeczka
natki pietruszkiDodatkowo:1-2
jajkaBułka tarta*
Olej do smażenia* Jeśli nie należycie do fanów
bułki tartej, możecie panierować krokiety w samym
jajku, wówczas powstanie na nich delikatna panierka, również pyszna.W rondelku rozpuszczamy
margarynę, wsypujemy
kaszę gryczaną i mieszamy około 2-3 minuty, po czym zalewamy
wodą, solimy i dusimy pod przykryciem, około 10-12 minut, co pewien czas mieszając. Gdy
kasza jest miękkawa, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy bez przykrycia.
Pieczarki obieramy ze skórek, myjemy i kroimy w plasterki.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
Margarynę rozpuszczamy na patelni lub w rondelku, po czym wrzucamy
pieczarki i
cebulę. Całość lekko podduszamy, pod przykryciem na wolnym ogniu. Gdy
pieczarki będą miękkie, tj. po około 10 minutach, zdejmujemy je z ognia i mieszamy z
kaszą gryczaną. Na koniec dodajemy poszatkowaną
natkę pietruszki i całość jeszcze raz dobrze mieszany.

Naleśniki faszerujemy
kaszą i zawijamy w koperty lub roladki. Po nafaszerowaniu wszystkich krokiecików, przystępujemy do panierowania, w rozmąconym
jajku i
bułce tartej i pieczenia krokietów na
oleju z każdej ze stron.

Pamiętajcie by panierowane krokiety piec na gorącym tłuszczy, gdyż położenie na zimny może sprawi, że panierka zacznie nam odpadać.Krokiety można podawać z barszczem lub same. Dobrze też je zrobić w większej ilości i zamrozić, wówczas możemy je odmrażać, gdy tylko przyjdzie nam na nie ochota lub gdy potrzebujemy coś na szybki obiad :)R E K L A M A