Wykonanie

Postanowiłam, że zrobię pączki z
serem, takie może troszeczkę bardziej wilgotne od tradycyjnych, co miało na celu utrzymanie ich świeżości na dłużej. W konsystencji i smaku pączki są bardzo podobne, a niewtajemniczeni w ogóle nie wiedzieli, że zawierają
twaróg. W każdym razie wyszły pyszne :)



Składniki:400g
mąki (+ około ½ szklanki do podsypania)2
jajka250g
twarogu półtłustego lub tłustego ( w kostce)75g
masła70g
cukru30g
drożdży (+ 1 łyżeczka
cukru)60ml
mleka3 łyżeczki
cukru waniliowego20ml
wódki lub
octuSzczypta
soliDodatkowo:Tłuszcz do smażenia (ok. 1 kg
smalcu lub 1 litr
oleju)ok. 250g
marmoladyDo dekoracji:Ewentualnie
skórka pomarańczowaLukier:¾ szklanki
cukru pudru2 łyżki
mleka lub
wodyDrożdże mieszamy z łyżeczką
cukru, do chwili gdy się rozpuszczą, następnie dodajemy
mleko i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Twaróg dwukrotnie przeciskamy przez praskę lub mielimy maszynką do misy, dodajemy do niego
cukier,
cukier waniliowy,
jajka, rozpuszczone
masło,
wódkę,
sól i
drożdżowy zaczyn. Wszystko razem mieszamy drewniana łyżką lub widelcem i stopniowo dodajemy
mąkę. Dobrze wyrobione ciasto prószymy po wierzchu niewielką ilością
mąki, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia (podwojenia objętości).Z wyrośniętego ciasta odrywamy po kawałku, jako że ciasto jest dość lepkie obtaczamy je w niewielkiej ilości
mąki (by nie lepiło się do rąk) i formujemy pączki. Uformowane pączki układamy w odstępach na lekko oprószonym
mąką papierze pergaminie lub blaszce i pozostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto
twarogowe jest dość tęgie dlatego pączki będą rosły dość długo.Wyrośnięte pączki smażymy na rozgrzanym tłuszczu, po około 4 minuty z każdej ze stron. Jeśli pączki zbyt szybko się rumienią, zmniejszamy ogień lub wyłączamy go na chwilę. Zbyt szybkie smażenie spowoduje, że pączki będą z wierzchu upieczone, a w środku surowe.Po upieczeniu pączki wyjmujemy łyżką cedzakową na papier kuchenny lub na siatkę do pieczenia i pozostawiamy na chwilę, by ociekły z nadmiary tłuszczu.Po usmażeniu wszystkich pączków nadziewamy je
marmoladą przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego. Najlepiej przed nadziewaniem
marmoladę rozmieszać, by była miększa.Na koniec pączki posypujemy
cukrem pudrem lub lukrujemy.
Lukier przygotowujemy mieszając łyżeczką w miseczce
cukier puder z
mlekiem lub
wodą, do chwili gdy powstanie jednolita masa. Lukrem smarujemy pączki, które dodatkowo można posypać
skórką pomarańczową,
kokosem lub kolorowymi posypkami. Pączki pozostawiamy na chwilę, by
lukier wyschnął.


R E K L A M A