Wykonanie
Ciasto
marchewkowe, to jedno z tych ciast, które długo utrzymują świeżość. Konsystencja ciasta przypomina piernik. A najlepsze jest to, że
marchewka stanowi pewnego rodzaju tajny składnik, gdyż praktycznie ciężko ją wyczuć. W każdym razie pycha! Gorąco polecam :)Ciasto:2 szklanki
marchewki, startej na drobnych oczkach¾ kostki
margaryny1 ½ szklanki
cukru1 duży
cukier waniliowy4
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
sody2 szklanki
mąkiMargarynę roztapiamy, po czym dodajemy do niej
cukier,
cukier waniliowy i
jajka. Całość ucieramy, a następnie dodajemy do niej
proszek do pieczenia,
sodę,
mąkę i ponownie ucieramy. Na koniec dodajemy startą
marchewkę.
Gotową masę wylewamy do średniej wielkości blaszki, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
bułką tartą.Ciasto wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C, około 50 minut.Wystudzone ciasto polewamy lukrem.
Lukier:ok. ¾ szklanki
cukru pudruok.3 łyżki
mlekaCukier puder wsypujemy do niewielkiej miseczki, wlewamy
mleko i całość mieszamy łyżeczką, do czasu, gdy powstanie nam gładka masa. Zwykle robię
lukier na tzw. „oko”, a cały sekret polega na tym, by jego konsystencja nie była, ani zbyt gęsta, ani zbyt płynna.Gotowy
lukier wylewamy na ciasto.
R E K L A M A