Wykonanie

Sernik z grysikiem moja mama piekła zawsze na Wielkanoc, gdy byliśmy dziećmi, więc to taki trochę przysmak z mojego dzieciństwa :) Najbardziej charakterystyczną jego cechą była mega
gorzka czekolada na jego wierzchu i ten charakterystyczny smak sernika, który urozmaica
kasza manna :)


Składniki:5
jajek kl.0220g
margaryny1 szklanka
cukru1kg
twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego5 łyżek grysiku2 łyżeczki
proszku do pieczeniaDodatkowo:½ szklanki
rodzynek (+ 1 łyżka
mąki)Kandyzowana skórka z
pomarańczyPolewa:100g
czekolady (deserowej lub gorzkiej)70ml
mlekaMiękką margarynę ucieramy z
cukrem i dodajemy
żółtka. Gdy masa
cukier się lekko rozpuści dodajemy stopniowo
twaróg i ciągle ucieramy. Na koniec dodajemy grysik i
proszek do pieczenia i jeszcze chwilę ucieramy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym łączymy z resztą sernika, delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką.
Rodzynki przelewamy gorącą
wodą, po czym osuszamy, przesypujemy
mąką i dodajemy do sernika. Skórkę z
pomarańczy kroimy w bardzo drobną kosteczkę i również dodajemy do ciasta.Gotową masę sernikową przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej grysikiem tortownicy o średnicy 26cm.Sernik z grysikiem pieczemy w temperaturze 180°C przez godzinę, po czym pozostawiamy w wyłączonym i zamkniętym piekarniku, przez około 30 minut, a najlepiej by pozostał tam do wystygnięcia.
Czekoladę łamiemy na drobne kawałki i zalewamy
mlekiem, po czym rozpuszczamy na wolnym ogniu stale mieszając, by polewa się nie przypaliła. Gdy
czekolada się rozpuści, chwilę pogotuje i zacznie się robić gęsta, polewa jest gotowa i możemy nią pokryć wierzch zimnego sernika.

R E K L A M A