ßßß
Sernik z grysikiem moja mama piekła zawsze na Wielkanoc, gdy byliśmy dziećmi, więc to taki trochę przysmak z mojego dzieciństwa :) Najbardziej charakterystyczną jego cechą była mega gorzka czekolada na jego wierzchu i ten charakterystyczny smak sernika, który urozmaica kasza manna :)
Składniki:5 jajek kl.0220g margaryny1 szklanka cukru1kg twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego5 łyżek grysiku2 łyżeczki proszku do pieczeniaDodatkowo:½ szklanki rodzynek (+ 1 łyżka mąki)Kandyzowana skórka z pomarańczyPolewa:100g czekolady (deserowej lub gorzkiej)70ml mlekaMiękką margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy żółtka. Gdy masa cukier się lekko rozpuści dodajemy stopniowo twaróg i ciągle ucieramy. Na koniec dodajemy grysik i proszek do pieczenia i jeszcze chwilę ucieramy.Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym łączymy z resztą sernika, delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką.Rodzynki przelewamy gorącą wodą, po czym osuszamy, przesypujemy mąką i dodajemy do sernika. Skórkę z pomarańczy kroimy w bardzo drobną kosteczkę i również dodajemy do ciasta.Gotową masę sernikową przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej grysikiem tortownicy o średnicy 26cm.Sernik z grysikiem pieczemy w temperaturze 180°C przez godzinę, po czym pozostawiamy w wyłączonym i zamkniętym piekarniku, przez około 30 minut, a najlepiej by pozostał tam do wystygnięcia.Czekoladę łamiemy na drobne kawałki i zalewamy mlekiem, po czym rozpuszczamy na wolnym ogniu stale mieszając, by polewa się nie przypaliła. Gdy czekolada się rozpuści, chwilę pogotuje i zacznie się robić gęsta, polewa jest gotowa i możemy nią pokryć wierzch zimnego sernika.
R E K L A M A