ßßß Cookit - przepis na Brazylijskie ciasto pomarańczowe

Brazylijskie ciasto pomarańczowe

nazwa

Wykonanie

Po tygodniowej przerwie wywołaną nie tyle przygotowaniami do Świąt co przerwą w dostępie do internetu, wróciliśmy. Jeśli komuś się zdaje że w dzisiejszych czasach przy tak ogromnej konkurencji banalnym jest załatwienie dostępu do internetu jest w błędzie. Jako powrotny post zamieszczamy przepis na przepyszne ciasto pomarańczowe wg przepisu mamy Brasileiro. Ciasto pomarańczowe jest tak popularne w Brazylii jak sernik czy szarlotka w Polsce a każda Pani Domu ma swój własny przepis. A o to i on.
Składniki na ciasto:
200 gram margaryny Kasi
2 szklanki cukru (brązowego lub białego)
3 jajka
2 szklanki mąki tortowej
2 szklanki soku z wyciśniętych pomarańczy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa do ciasta:
pół szklanki soku z pomarańczy
3 łyżki cukru najlepiej brązowego
Foremka: forma na babkę z kominem
W mikserze ubijamy cukier z margaryną. Dodajemy jajka (można choć nie jest to koniecznie oddzielnie ubić białka na sztywną pianę). Następna w kolejce jest mąka, proszek do pieczenia i na samym końcu sok z pomarańczy.
Wlewamy masę do foremki i pieczemy godzinę w piekarniku (elektrycznym) w temperaturze 150C. Ponieważ ciasto jest z sokiem z pomarańczy jego konsystencja nie będzie przypominała naszej babki piaskowej czy cytrynowej. Ciasto pomarańczowe to ciasto "zakalcowate".
Upieczone ciasto wykładamy z formy na paterę na ciasto.
A teraz kolej na polewę. Aby przygotować polewę wyciskamy sok z pomarańczy i wlewamy na rondelka, który stawiamy na niskim ogniu. Dodajemy 3 łyżki cukru i mieszamy, aż nabierze konsystencji karmelu. Karmelem polewamy ciasto.
Gotowe, a o to rezultat!
Źródło:http://smakibrazylii.blogspot.com/2014/12/brazylijskie-ciasto-pomaranczowe.html