Wykonanie
Po tygodniowej przerwie wywołaną nie tyle przygotowaniami do Świąt co przerwą w dostępie do internetu, wróciliśmy. Jeśli komuś się zdaje że w dzisiejszych czasach przy tak ogromnej konkurencji banalnym jest załatwienie dostępu do internetu jest w błędzie. Jako powrotny post zamieszczamy przepis na przepyszne ciasto
pomarańczowe wg przepisu mamy Brasileiro. Ciasto
pomarańczowe jest tak popularne w
Brazylii jak sernik czy szarlotka w Polsce a każda Pani Domu ma swój własny przepis. A o to i on.Składniki na ciasto:200 gram
margaryny Kasi2 szklanki
cukru (brązowego lub białego)3
jajka2 szklanki
mąki tortowej2 szklanki soku z wyciśniętych
pomarańczy1 łyżeczka
proszku do pieczeniaPolewa do ciasta:pół szklanki soku z
pomarańczy3 łyżki
cukru najlepiej brązowegoForemka: forma na babkę z kominemW mikserze ubijamy
cukier z
margaryną. Dodajemy
jajka (można choć nie jest to koniecznie oddzielnie ubić
białka na sztywną pianę). Następna w kolejce jest
mąka,
proszek do pieczenia i na samym końcu sok z
pomarańczy.Wlewamy masę do foremki i pieczemy godzinę w piekarniku (elektrycznym) w temperaturze 150C. Ponieważ ciasto jest z
sokiem z
pomarańczy jego konsystencja nie będzie przypominała naszej babki piaskowej czy cytrynowej. Ciasto
pomarańczowe to ciasto "zakalcowate".
Upieczone ciasto wykładamy z formy na paterę na ciasto.A teraz kolej na polewę. Aby przygotować polewę wyciskamy sok z
pomarańczy i wlewamy na rondelka, który stawiamy na niskim ogniu. Dodajemy 3 łyżki
cukru i mieszamy, aż nabierze konsystencji karmelu. Karmelem polewamy ciasto.
Gotowe, a o to rezultat!