Wykonanie
Babki to tradycyjny wypiek u nas na święta. Tym razem postanowiłam, że zrobię
pomarańczową, ale w
sumie wszystko jedno, czy dodamy
aromat pomarańczowy,
cytrynowy,
waniliowy, czy
rumowy. Przepis pod względem smaku można dowolnie modyfikować, a każda baba jest pyszna :)
Składniki:4
jajka20 dag
margaryny20 dag
cukru pudru15 dag
mąki pszennej10 dag
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSzczypta
soliSkórka otarta z
pomarańczyKilka kropli
aromatu pomarańczowego1 łyżeczka
kakaoDodatkowo:1 – 2 łyżki
cukru pudru do posypania ciasta
Białka oddzielamy od
żółtek.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i
proszek do pieczenia razem przesiewamy przez sito.
Miękka margarynę ucieramy z
cukrem puderm dodając stopniowo dodając po 1
żółtku. Po dodaniu wszystkich
żółtek dodajemy po trochu wymieszane
mąki z
proszkiem do pieczenia. Gdy masa będzie dobrze utarta, dodajemy
aromat pomarańczowy i skórkę otartą z
pomarańczy.
Białka ubijamy ze szczypta
soli na sztywną pianę. Na koniec delikatnie łączymy obie masy przy pomocy łyżki. Około 80% ciasta przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
bułką tartą formy, a do reszty dodajemy przesiane
kakao, mieszamy i łyżeczką nakładamy na wierzch ciasta tworząc koło.Babkę pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 ⁰ C. Zimną babkę posypujemy
cukrem pudrem.
R E K L A M A