ßßß
Babki to tradycyjny wypiek u nas na święta. Tym razem postanowiłam, że zrobię pomarańczową, ale w sumie wszystko jedno, czy dodamy aromat pomarańczowy, cytrynowy, waniliowy, czy rumowy. Przepis pod względem smaku można dowolnie modyfikować, a każda baba jest pyszna :)
Składniki:4 jajka20 dag margaryny20 dag cukru pudru15 dag mąki pszennej10 dag mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniaSzczypta soliSkórka otarta z pomarańczyKilka kropli aromatu pomarańczowego1 łyżeczka kakaoDodatkowo:1 – 2 łyżki cukru pudru do posypania ciastaBiałka oddzielamy od żółtek. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia razem przesiewamy przez sito. Miękka margarynę ucieramy z cukrem puderm dodając stopniowo dodając po 1 żółtku. Po dodaniu wszystkich żółtek dodajemy po trochu wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Gdy masa będzie dobrze utarta, dodajemy aromat pomarańczowy i skórkę otartą z pomarańczy. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę. Na koniec delikatnie łączymy obie masy przy pomocy łyżki. Około 80% ciasta przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy, a do reszty dodajemy przesiane kakao, mieszamy i łyżeczką nakładamy na wierzch ciasta tworząc koło.Babkę pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 ⁰ C. Zimną babkę posypujemy cukrem pudrem.
R E K L A M A