Wykonanie
Ziołowy Chleb do skubania dobry na kolacje, lub do grylla. Kto jak woli. Jest dekoracja stołu, posiłku i rozkoszą podniebienia.Składniki:750 g
maki1 kostka
drożdży450 ml
wody letniej16 g
soli50 ml
oliwy z oliwekNa masę:zio ł a (
pietruszka, nać
selera,
czosnek, włoskie suszone
zioła)150 g
masłaPrzygotowanie:Wyrabiamy
ciasto drożdżowe :
maka, sol, rozpuszczone w cieplej wodzie
drożdże z odrobina
cukru,
oliwa - mieszamy, następnie wygniatamy ciasto ok 15 min. Kiedy ciasto odchodzi od rak, już się nie klei - odstawiamy je na ok 45 min w pokojowej temperaturze do wyrośnięcia.
W tym czasie oczekiwania, przygotowujemy
masło ziołowe, które służy za masę do naszego ,,Skubanka".
Do miękkiego
masła dodajemy suszone i posiekane
zioła, wyciśnięty
czosnek,
sól,
pieprz. Mieszamy na gładko
Wyrośnięte ciasto krótko przerabiamy i rozwałkowujemy na prostokąt.
Nastepnie ciasto wysmarowujemy
ziołowym masłemPlacek kroję na pół i z każdego z nich tnę na 10x10 cm podłużne kawałki, które zwijam i układam jeden obok drugiego, zaczynając od zewnątrz do środka, w tortownicy wysypanej wcześniej
bułką tartąPiekarnik rozgrzewamy do 180 °C i wstawiamy skubanka na 45 min
Po upieczeniu wyciągamy go z formy i pozostawiamy w spokoju na ok. 15 minut.
Zjadamy go rwąc po kowałku z dodatkami ,,czym chata bogata..."
SMACZNEGO :))))