Wykonanie

I nadeszła jesień a z nią smaczek na ciasto
cebulowe. Ja uwielbiam je na gorąco mój mężuś zjada je chętnie w każdej wersji: gorącej lub zimnej z kropelką dobrego
wina lub z pianką
piwa:))Składniki1,5 kg
cebuli0 . 5 kg m ą ki0,5 kostki
drożdży0,5 szklanki
mlekaoliwa z oliwekodrobinka
cukru0 , 5 kg boczku/bekonu
śmietana gęsta3
jajkas ó l
pieprzzmielony
kminekPrzygotowanieObrać, pokroić i podsmażyć
cebulę


Pokroić, podsmażyć boczek/bekon (ja używam zamrożonego, gdyż lepiej się go kroi na drobne kawałeczki)


Łączymy
boczek z
cebul ą i dusimy jeszcze na niedużej temperaturze

Przygotowujemy spód
drożdżowy:do przesianej m ą ki dodajemy pokruszone
drożdże

dodajemy
cukier i lekko ciepłe
mleko

przysypujemy m ą k ą i odstawiamy do podwojenia objętości zaczynu




Po wyrośnięciu dodajemy odrobinę
soli, m ą ki i wyrabiamy ciasto i odstawiamy do kolejnego wyrośnięcia

W czasie rośnięcia ciasta przygotowujemy polewę:do
śmietany dodajemy
oliwę z oliwek,
jajka, s ó l,
pieprz i
kminek i mieszamy wszystkie składniki ze sobą

Wyrabiamy ponownie ciasto

i rozwałkujemy na blaszce

nakłuwamy ciasto widelcem

i układamy na nim
cebule z
boczkiem

Zalewamy wszystko sosem


Wstawić do nagrzanego piekarnika

Piec w tem. 200 stopni przez ok. 35-45 minut.




SMACZNEGO :)))