Wykonanie
Pyszna i prosta szarlotka bez zagniatania. Lekko opruszona
cukrem pudrem, z dodatkiem
lodów bananowych, a to wszystko w wersji light! Przygotowanie tego ciasta (niezależnie od ilości) to tylko godzina!


1/2 szklanki zmielonych
płatków owsianych1/2 szklanki
mąki pszennej, typ 20001/3 szklanki
cukru, najlepiej brązowegoszklanka
kaszy mannypłaska łyżeczka
proszku do pieczenia70 g
masłaotręby pszenne i
olej2 kg
jabłeksok z 1
cytryny3 łyżeczki mielonego
cynamonu3 łyżki
cukru4
bananysok z 1/2
cytrynyłyżeczka
cynamonuBanany włożyć do zamrażarki.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z
sokiem,
cukrem i
cynamonem. Wszystkie składniki ciasta połączyć (
płatki,
mąkę,
cukier,
kaszę i
proszek do pieczenia). Blachę (20 x 20) natłuścić
olejem i wysypać
otrębami, dodać 1/3 sypkiego ciasta i rozprowadzić po formie.
Potem nałożyć połowę masy
jabłkowej, kolejną porcję sypkich składników. Powtórzyć czynność jeszcze raz. Na końcu na cieście ułożyć wiórki z
masła. Piec 45- 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni.Po wyjęciu ciasta z piekarnika, zmrożone
banany obrać, zblendować z
cynamonem,
sokiem z cytryny i podawać do jeszcze ciepłej szarlotki. Smacznego!