Wykonanie
Jeśli lubisz śródziemnomorskie potrawy, to na pewno dużą przyjemność sprawi Ci pomysł na obiad po włosku. W Twoim menu nie może zabraknąć miejsca na pastę z aromatycznym sosem, pizzę, cienko krojoną
szynkę parmeńską serwowaną z
melonem,
ryby,
owoce morza, a także rozmaite
mięsa i świeże warzywa.Charakterystyczne są także kolorowe przystawki, które podaje się z kieliszkiem prosecco lub innym trunkiem pobudzającym apetyt przed obiadem lub kolacją. Zwyczaj serwowania aperitif, to ten element tradycji kulinarnej Włochów, którego najbardziej brakuje po powrocie z wakacji w
słonecznej Italii... Rytuał ten zwykle odbywa się w barze gdzie spotykają się znajomi i przyjaciele; popijając prosecco, przegryzając mini kanapeczki,
bakłażany zapiekane z
mozzarellą, czy grillowane
krewetki, żywo dyskutują o mijającym dniu, o polityce, sztuce i gotowaniu, z którego naród ten jest niezwykle dumny. Kiedy kieliszki są puste, a z talerzy zniknęło antipasto wszyscy się żegnają i rozchodzą; jedni do domów, gdzie samodzielnie przygotowują obiad, a inni do swych ulubionych gastronomii, gdzie serwuje się lokalne specjalności.Trzeba bowiem wspomnieć, że kuchnia Włoska jest niezwykle zróżnicowana regionalnie i zupełnie niesłusznie kojarzy się obcokrajowcom jedynie z pastą i pizzą. Jednak prawdą jest, że ten neapolitański przysmak podbił
serca i podniebienia większości mieszkańców globu, tak więc nic
dziwnego, że dostaniemy go w każdym zakątku Italii. Według znawców, najlepsza pizza to ta klasyczna i najprostsza Margherita, czyli zawierająca jedynie
ser mozzarella,
sos pomidorowy,
oliwę i
bazylię. Ciasto na pizzę powinno być wyrabiane i formowane ręcznie, a następnie wsuwane do gorącego pieca opalanego drewnem. Idealnie upieczona pizza jest cienka, chrupiąca i aromatyczna. Jak każda popularna potrawa, również i pizza doczekała się wielu modyfikacji, dlatego w każdej pizzerii mamy do wyboru różne dodatki, najczęściej są to warzywa,
ryby,
owoce morza i
mięsa ale nie brakuje też wersji na słodko, można zamówić pizzę z
brzoskwiniami,
ananasem,
bananami, a nawet z
czekoladą!Pomysł na obiad przywodzący na myśl gorące lato w Toskanii, to
bakłażan zapiekany z mięsnym farszem i
sosem beszamelowym, krem z
pomidorów z dodatkiem białej, rozpuszczającej się
mozzarelli i cienka pizza, która wyjęta prosto z pieca roztacza niezwykły aromat
ziół... Do tego oczywiście karafka
wina i towarzystwo przyjaciół z którymi toczymy długie rozmowy, podczas gdy dookoła słychać cykady, a rozgrzane powietrze pachnie
rozmarynem.