ßßß Cookit - przepis na Kurze wątróbki w białym winie z puree z kalafiora

Kurze wątróbki w białym winie z puree z kalafiora

nazwa

Wykonanie

Składniki
- 1/3 szklanki oleju
- średnia cebula pokrojona na 8 części
- 3/4 szklanki posiekanego selera
- 1/4 szklanki natki pietruszki
- 1 roztarty ząbek czosnku
- pół szklanki mąki
- sól i pieprz
- 500 g. oczyszczonych kurzych wątróbek
- 1/2 szklanki mleka
- 4 łyżki białego, wytrawnego wina
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
Przygotowanie:
W dużym rondlu rozgrzewamy olej. Wrzucamy seler, cebulę, natkę pietruszki i czosnek. Smażymy kilka minut, aż cebula zmięknie i zestawiamy z ognia. Do worka foliowego lub torebki strunowej wsypujemy mąkę. Wkładamy wątróbki i potrząsając torebką obtaczamy w mące. Wątróbki i niewykorzystaną mąkę dodajemy do warzyw w rondlu i smażymy na średnik ogniu. Mieszając od czasu d czasu zrumieniamy wątróbki.
Dodajemy mleko, wino i rozmaryn. Stale mieszając wszystko zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem ok. 7-10 minut.
Dodajemy sól i pieprz do smaku.
Podajemy z puree z kalafiora
Smacznego!
PS. Przy tej okazji dowiedziałam się interesującej rzeczy: wątróbek nigdy nie solimy przed smażeniem, bo stwardnieją. O!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2012/07/kurze-watrobki-w-biaym-winie-z-puree-z.html