Składniki- 1/3 szklanki oleju- średnia cebula pokrojona na 8 części- 3/4 szklanki posiekanego selera- 1/4 szklanki natki pietruszki- 1 roztarty ząbek czosnku- pół szklanki mąki- sól i pieprz- 500 g. oczyszczonych kurzych wątróbek- 1/2 szklanki mleka- 4 łyżki białego, wytrawnego wina- 1/2 łyżeczki rozmarynuPrzygotowanie:W dużym rondlu rozgrzewamy olej. Wrzucamy seler, cebulę, natkę pietruszki i czosnek. Smażymy kilka minut, aż cebula zmięknie i zestawiamy z ognia. Do worka foliowego lub torebki strunowej wsypujemy mąkę. Wkładamy wątróbki i potrząsając torebką obtaczamy w mące. Wątróbki i niewykorzystaną mąkę dodajemy do warzyw w rondlu i smażymy na średnik ogniu. Mieszając od czasu d czasu zrumieniamy wątróbki.Dodajemy mleko, wino i rozmaryn. Stale mieszając wszystko zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem ok. 7-10 minut.Dodajemy sól i pieprz do smaku.Podajemy z puree z kalafioraSmacznego!PS. Przy tej okazji dowiedziałam się interesującej rzeczy: wątróbek nigdy nie solimy przed smażeniem, bo stwardnieją. O!