Wykonanie
"
Burak"...słowo, które nie wiedzieć kiedy, nabrało negatywnego znaczenia. Chcesz określić człowieka o wątpliwych zasobach intelektualnych, bez kultury i ogłady? Aby go krótko i celnie scharakteryzować, wystarczy właśnie to jedno, krótkie słowo "
burak". A ja lubię
buraki (choć nie w odniesieniu do ludzi). Bo
burak smacznym warzywem jest. I staję w jego obronie.
Buraczki zasmażane i
sałatka z
buraczków i
cebuli, to jedne z chętniej jedzonych przeze mnie w dzieciństwie dań (acha...zapomniałabym!! Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Dziecka. Każdemu, bez względu, na wiek!). A dziś polecam
sałatkę z
buraków i czarnej
soczewicy. Jeśli nie liczyć dość długiego czasu gotowania
buraków, to całość robi się bardzo szybko. I jest naprawdę sycąca. Zapewne dzięki
orzechom. Zapraszam!- szklanka czarnej
soczewicy- 4-5 średniej wielkości
buraków- pół pęczka
natki pietruszki- opakowanie
sera typu
feta- 1 średniej wielkości,
czerwona cebula- pół szklanki
soku z cytryny- szklanka obranych
orzechów włoskich- 1/4 szklanki
oleju arachidowego-
sól i
pieprzBuraki wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok. 2 godzin, aż
będę miękkie. Czarną
soczewicę gotujemy w drugim garnku, w lekko posolonej wodzie, ok. pół godziny, a następnie odcedzamy. Ugotowane
buraki obieramy i kroimy, np. w kostkę.W szklance mieszamy dokładnie
olej z
sokiem z cytryny.
Buraki i
soczewicę przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną w piórka
cebulę, posiekaną
pietruszkę,
olej z
cytryną,
sól i
pieprz do smaku i delikatnie mieszamy.Przekładamy wszystko na talerz i posypujemy pokrojonymi
orzechami i
fetą.Smacznego!