Wykonanie
Wiecie jak smakuje spirulina, tzn. sproszkowane algi? To
młody jęczmień smakuje zupełnie inaczej. Co mnie osobiście cieszy, bo smaku spiruliny nie lubię. Gdybym już miała do czegoś porównać smak młodego jęczmienia, byłaby to
suszona pietruszka. Na ten zielony proszek natknęłam się zupełnie przypadkiem, przy okazji kupowania w moim ulubionym sklepiku
mąki,
orzechów i
fasoli. Po powrocie do domu zaczęłam czytać o właściwościach młodego jęczmienia i jestem pod ogromnym wrażeniem. Łyżeczka sproszkowanego, młodego jęczmienia ma tyle samo witamin, ile ma średniej wielkości
brokuł. Ma on również dwukrotnie lepszy wpływ na nasze zdrowie, niż
szpinak.Właściwości młodego jęczmienia:-
młody jęczmień zawiera witaminy C, E, B1, B2, B6, beta-karoten, kwas foliowy, potas, wapń, żelazo, magnez, mangan, cynk i krzem, kwas foliowy, pantenowy i cholinę- 45% młodego jęczmienia stanowi
białko- posiada on bardzo silne działanie antyoksydacyjne kilkuset
razy większe, niż witamina E-
młody jęczmień jest źródłem błonnika, wspomagającego pracę układu pokarmowego, selenu, chroniącego przed wolnymi rodnikami i zapobiegającego nowotworom- posiada działanie zasadotwórcze - zwalcza zakwaszenie organizmu- pomaga zwalczać choroby skórne, m.in. trądzik i atopowe zapalenie skóry, jest polecany cukrzykom, osobom z anemią i problemami
sercowo-żylnymi.

W jaki sposób jeść
młody jęczmień? Najprostszym sposobem jest wymieszanie go z
wodą lub
jogurtem ale można go również potraktować jako dodatek do koktajli warzywnych czy
owocowych. U mnie zadebiutował przy okazji koktajlu
jabłkowo-
bananowego- 3
banany- 2 niewielkie
jabłka- 250 g.
jogurtu naturalnego- łyżka
miodu- 2 łyżeczki młodego jęczmienia
Banany i
jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do blendera. Dodajemy
jogurt i
miód. Miksujemy. Do koktajlu dodajemy
młody jęczmień i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 15 minut. Podajemy schłodzony.Smacznego!