ßßß Cookit - przepis na Ziemniaki z musem kalafiorowym i czarną soczewicą

Ziemniaki z musem kalafiorowym i czarną soczewicą

nazwa

Wykonanie

Udało mi się w jakimś konkursie kulinarnym, wygrać książkę "Przemytnicy na wakacjach". Szybciorem przewertowałam ją, gdy tylko przyszła i całkiem impulsywnie i bez większego nakładu myślowego, zaznaczyłam potrawy, które chciałabym zrobić. Nie popadłam w zadziwienie, gdy po dogłębnym przestudiowaniu wybranych przepisów okazało się, że wszystkie zrobione są w całości lub na podstawie ziemniaków. Ziemniury to moje ulubione warzywo i kropka.
Od razu w oko wpadł mi przepis na ziemniaki z musem kalafiorowym i czarną soczewicą. I to z tym ostatnim składnikiem miałam najwięcej problemów. Nawet w sklepie z żywnością ekologiczną i wege, sprzedawczyni zrobiła wielkie oczy i powiedziała: "Czarna soczewica?? W życiu o takiej nie słyszałam". Na szczęście na ratunek przyszły mi niezawodne sklepy internetowe (czy wspominałam już, że kiedyś uzależniona byłam od Allegro?). A mus kalafiorowy, to tak naprawdę najprostsze puree z kalafiora, które robiłam wcześniej przy innych okazjach. Także, jeśli zdobyliście czarną soczewicę, to 70% roboty jest za Wami. A jak nie macie, to można użyć zielonej lub brązowej. A nawet czerwonej. Nie będziemy przecież nikogo ani niczego dyskryminowali ze względu na kolor. Bo jeśli chodzi o smak soczewicy, to w zasadzie każdy pasuje do takich ziemniaków i kalafiorowego musu.
A tak a'propo książki - zawiera przepisy na najrozmaitsze dania wegańskie, wegetariańskie, przystawki, desery etc., pogrupowane pod względem krajów, w jakich są przyrządzane. Są nawet przepisy z Niemiec. Nie sądziłam, że kiedyś trafię na niemieckie, wegańskie jedzenie ;) Generalnie, jakby ktoś miał okazję tę książkę sobie kupić, to polecam.
- 8 dużych, najlepiej młodych, podłużnych ziemniaków
- oliwa z oliwek
- sól morska
- 1 mały kalafior
- 70 ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 szkl. czarnej soczewicy beluga
- 50 g masła
- mały pęczek koperku
- 2-3 łyżki soku z cytryny
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut (jeśli używamy starych ziemniaków, to wcześniej je ubieramy, jeśli młodych, to tylko dokładnie myjemy). Przecinamy je wzdłuż, na 3 części i kładziemy na blasze, posmarowanej oliwą z oliwek. Posypujemy solą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy na złocistobrązowy kolor.
Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie, aż stanie się miękki (ok.15 minut). Po ugotowaniu odcedzamy wodę. Dodajemy masło, śmietankę i miksujemy z nim kalafior, za pomocą blendera, aż powstanie gładka masa. Dodajemy skórkę z cytryny, drobno poszatkowany koperek, sól i pieprz do smaku.
Soczewicę gotujemy w szklance osolonej wody, aż stanie się miękka.
Na upieczone ziemniaki nakładamy mus z kalafiora i czarną soczewicę. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Smacznego!
Przepis z pewnymi moimi modyfikacjami pochodzi z książki "Przemytnicy na wakacjach". M. i M. Szaciłło.
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2012/11/ziemniaki-z-musem-kalafiorowym-i-czarna.html