Wykonanie
Udało mi się w jakimś konkursie kulinarnym, wygrać książkę "Przemytnicy na wakacjach". Szybciorem przewertowałam ją, gdy tylko przyszła i całkiem impulsywnie i bez większego nakładu myślowego, zaznaczyłam potrawy, które chciałabym zrobić. Nie popadłam w zadziwienie, gdy po dogłębnym przestudiowaniu wybranych przepisów okazało się, że wszystkie zrobione są w całości lub na podstawie
ziemniaków. Ziemniury to moje ulubione warzywo i kropka.Od razu w oko wpadł mi przepis na
ziemniaki z musem
kalafiorowym i czarną
soczewicą. I to z tym ostatnim składnikiem miałam najwięcej problemów. Nawet w sklepie z żywnością ekologiczną i wege, sprzedawczyni zrobiła wielkie oczy i powiedziała: "Czarna soczewica?? W życiu o takiej nie słyszałam". Na szczęście na ratunek przyszły mi niezawodne sklepy internetowe (czy wspominałam już, że kiedyś uzależniona byłam od Allegro?). A mus
kalafiorowy, to tak naprawdę najprostsze puree z
kalafiora, które robiłam wcześniej przy innych okazjach. Także, jeśli zdobyliście czarną
soczewicę, to 70% roboty jest za
Wami. A jak nie macie, to można użyć zielonej lub brązowej. A nawet czerwonej. Nie będziemy przecież nikogo ani niczego dyskryminowali ze względu na kolor. Bo jeśli chodzi o smak
soczewicy, to w zasadzie każdy pasuje do takich
ziemniaków i
kalafiorowego musu.A tak a'propo książki - zawiera przepisy na najrozmaitsze dania wegańskie, wegetariańskie, przystawki, desery etc., pogrupowane pod względem
krajów, w jakich są przyrządzane. Są nawet przepisy z Niemiec. Nie sądziłam, że kiedyś trafię na niemieckie, wegańskie jedzenie ;) Generalnie, jakby ktoś miał okazję tę książkę sobie kupić, to polecam.
- 8 dużych, najlepiej
młodych, podłużnych
ziemniaków-
oliwa z oliwek-
sól morska- 1 mały
kalafior- 70 ml
śmietany 30%- 1 łyżeczka skórki otartej z
cytryny-
sól i
pieprz do smaku- 1/2 szkl. czarnej
soczewicy beluga- 50 g
masła- mały pęczek
koperku- 2-3 łyżki
soku z cytrynyZiemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut (jeśli używamy starych
ziemniaków, to wcześniej je ubieramy, jeśli
młodych, to tylko dokładnie myjemy). Przecinamy je wzdłuż, na 3 części i kładziemy na blasze, posmarowanej
oliwą z oliwek. Posypujemy
solą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy na złocistobrązowy kolor.
Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie, aż stanie się miękki (ok.15 minut). Po ugotowaniu odcedzamy
wodę. Dodajemy
masło,
śmietankę i miksujemy z nim
kalafior, za pomocą blendera, aż powstanie gładka masa. Dodajemy
skórkę z cytryny, drobno poszatkowany
koperek,
sól i
pieprz do smaku.
Soczewicę gotujemy w szklance osolonej
wody, aż stanie się miękka.Na upieczone
ziemniaki nakładamy mus z
kalafiora i czarną
soczewicę. Skrapiamy
sokiem z cytryny.Smacznego!Przepis z
pewnymi moimi modyfikacjami pochodzi z książki "Przemytnicy na wakacjach". M. i M. Szaciłło.