Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Karkówka z grilla -Severin RG ...Faszerowane udka »Upiekłam pyszny1 szklanka zakwasu żytniego¾ szklanki
mleka1 łyżka
cukru10 g świeżych
drożdży¼ szklanki
wody1 łyżka
soli3,5 szklanki
mąki pszennej typ 6502 łyżki
margaryny ( rozpuszczona
margaryna)Na wierzch:
słonecznik 100 gram
POWIEM WAM CO TO JEST ZAKWAS BO CO NIEKTÓRZY MOGĄ NIE WIEDZIEĆ:Mój zakwas robił się 4 doby - wymieszałam i postawiłam koło grzejnika . Musicie wiedzieć ze 4 dobowy zakwas to jest bardzo
młody zakwas i wtedy dodaje się
drożdże oprócz niego .1 Dzień100 gram
mąki żytniej typ200
woda 100ml letnia2 Dzień100 gram
mąki żytniej typ200
woda 100ml letnia3 Dzień100 gram
mąki żytniej typ200
woda 100ml letnia4 Dzień100 gram
mąki żytniej typ200
woda 100ml letniaRobimy
chleb:1.Po 4 dobie dodajemy do zakwasu 150
mąki żytniej typ 2000 i 150 ml letniej
wody mieszamy.2. Odstawiamy na osiem godzin .3. Do miski wsypujemy
mąkę i posypujemy
solą mieszamy .4. Rozpuszczamy
drożdże w
mleku z
cukrem i dolewamy letnia
wodę.5. Rozczyn wlewamy do
mąki dodajemy szklankę zakwasu i rozpuszczona
margarynę .6. Wyrabiamy ciasto i zostawiamy je na godzinę pod ściereczką najlepiej w misce żeby leżało .7. Po godzinie wyrabiamy ciasto znowu i przekładamy do formy takiej na keks najlepiej wysmarowana blaszkę
margaryną i posypana
mąką .8. Na przełożone ciasto posypujemy
słonecznikiem i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia9. Pieczemy 15 minut w 220 stopniach po czym przykręcamy do 180 i pieczemy jeszcze 35 minut .10. Kroimy kiedy ostygnie.




piątek, 15 listopada 2013, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .O mnie

Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]
Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter