ßßß Cookit - przepis na Chleb żytni ze słonecznikiem na zakwasie

Chleb żytni ze słonecznikiem na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Karkówka z grilla -Severin RG ...
Faszerowane udka »
Upiekłam pyszny
1 szklanka zakwasu żytniego
¾ szklanki mleka
1 łyżka cukru
10 g świeżych drożdży
¼ szklanki wody
1 łyżka soli
3,5 szklanki mąki pszennej typ 650
2 łyżki margaryny ( rozpuszczona margaryna)
Na wierzch:
słonecznik 100 gram
POWIEM WAM CO TO JEST ZAKWAS BO CO NIEKTÓRZY MOGĄ NIE WIEDZIEĆ:
Mój zakwas robił się 4 doby - wymieszałam i postawiłam koło grzejnika . Musicie wiedzieć ze 4 dobowy zakwas to jest bardzo młody zakwas i wtedy dodaje się drożdże oprócz niego .
1 Dzień
100 gram mąki żytniej typ200
woda 100ml letnia
2 Dzień
100 gram mąki żytniej typ200
woda 100ml letnia
3 Dzień
100 gram mąki żytniej typ200
woda 100ml letnia
4 Dzień
100 gram mąki żytniej typ200
woda 100ml letnia
Robimy chleb:
1.Po 4 dobie dodajemy do zakwasu 150 mąki żytniej typ 2000 i 150 ml letniej wody mieszamy.
2. Odstawiamy na osiem godzin .
3. Do miski wsypujemy mąkę i posypujemy solą mieszamy .
4. Rozpuszczamy drożdże w mleku z cukrem i dolewamy letnia wodę.
5. Rozczyn wlewamy do mąki dodajemy szklankę zakwasu i rozpuszczona margarynę .
6. Wyrabiamy ciasto i zostawiamy je na godzinę pod ściereczką najlepiej w misce żeby leżało .
7. Po godzinie wyrabiamy ciasto znowu i przekładamy do formy takiej na keks najlepiej wysmarowana blaszkę margaryną i posypana mąką .
8. Na przełożone ciasto posypujemy słonecznikiem i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia
9. Pieczemy 15 minut w 220 stopniach po czym przykręcamy do 180 i pieczemy jeszcze 35 minut .
10. Kroimy kiedy ostygnie.
piątek, 15 listopada 2013, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2013/11/Chleb-zytni-ze-slonecznikiem-na-zakwasie.html