Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Bułeczki
drożdżowe z ...Babka marmurkowa z ... »
BUŁKI GRAHAMKI

Co jakiś czas biorę udział w wydarzeniu Wypiekanie na śniadanie . Dzisiaj będą to bułeczki
grahamki , które możemy samemu upiec i cieszyć się świeżym
pieczywem :). Mimo że bułeczki różnią się np: od
kajzerek to i tak bardziej je lubię.Składniki na
bułki grahamki :170 g
mąki pszennej typ 650320 g
mąki graham (typ 1850)ok. 315 ml
wody25 g
drożdży świeżych2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soliWykonanie ciasta na
bułki grahamki :Do misy wsypujemy dwa rodzaje
mąki pszennej i graham .Rozrabiamy
drożdże w połowie szklanki ciepłej
wody z
cukrem i 3 łyżkami
mąki pszennej .Zostawiamy rozrobione
drożdże na 15 minut pod ściereczką , po 15 minutach dodajemy do mąk .Dodajemy pozostała letnią
wodę i
sól.Rozrabiamy ciasto ( robotem przez 10-15 minut )Zostawiamy ciasto do wyrosniecia na dwie godziny .Ciasto dzielimy na 10 części .Po 2 godzinach wyrabiamy ciasto i formujemy
bułki podłużne , kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrosniecia na godzinę.Po godzinie wstawiamy do pieca, pieczemy 25 minut w 190 stopniach .


piątek, 12 czerwca 2015, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .KomentarzeO mnie

Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]
Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter