Wykonanie
Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień
Chleba . Ideą tego wydarzenia jest uhonorowanie
chleba jako składnika naszego codziennego pożywienia, wdzięczność oraz krótka refleksja na temat tego, iż nie wszyscy z nas mają to szczęście, aby
mieć chleb na co dzień w swojej kuchni. W ramach Światowego Dnia
Chleba blogerzy kulinarni z całego świata właśnie w tym dniu pieką
chleb i publikują przepisy z jego udziałem na swoich blogach. To już 8 edycja tej akcji, a z roku na rok
grono jej uczestników się powiększa (więcej informacji na oficjalnej stronie wydarzenia). A ja w ramach tej akcji mam dla Was chlebek - pierwszy w życiu chlebek, który upiekłam od początku do końca samodzielnie ;).
Składniki:(na 1 bochenek wielkości keksówki)250 g
mąki pszennej typ 750250 g
mąki żytniej typ 720150 g
mąki pszenna typ 500pół litra ciepłej
wody1 stołowa łyżka
soli5 dag
drożdży (lub 2,5 dag
drożdży i zakwas)⅓ szklanki ciepłej
wody na zaczyn do
drożdży1 stołowa łyżka
cukruPrzygotowanie:Wszystkie rodzaje
mąki przesiewamy do dużej miski. Dodajemy
sól. W ⅓ szklanki ciepłej
wody rozpuszczamy
drożdże i
cukier. Odstawiamy na 10min. Następnie zaczyn z
drożdży (oraz ewentualnie zakwas) dodajemy do
mąki. Podlewamy ciepłą
wodą. Mieszamy, a następnie zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta, które łatwo odchodzi od ręki.Przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Po uzyskaniu przez ciasto podwójnej objętości jeszcze raz je zagniatamy i przekładamy do natłuszczonej formy. Gdy ciasto wyrośnie wkładamy je do piekarnika i pieczemy 50-60 minut w 200 stopniach.Smacznego!