ßßß
Składniki:400 g mąki pszennej220 ml ciepłej (nie gorącej) wody20 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli2 łyżki oliwy z oliwekSos:2 średnie, mięsiste pomidory (najlepiej san marzano)2 łyżki koncentratu pomidorowego1/2 łyżeczki cukru2 łyżeczki suszonego oregano1 duży ząbek czosnku1 łyżka oliwy z oliwek1/4 łyżeczki chiliDodatki:500 g mieszanki owoców morza (małże, kalmary, ośmiorniczki, krewetki)250 g sera mozzarella (w kulach)100 g startego sera mozzarella1 średnia cebula1 / 2 łyżeczki chili w płatkach lub 1 mała ostra papryczka
Mąkę wymieszać z solą. Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru. Odstawić do podrośnięcia na około 10-15 minut. Podrośnięte drożdże dodać do mąki i zagnieść ciasto (ręcznie lub robotem) dolewając oliwy. Kiedy ciasto będzie elastyczne uformować je w kulę, włożyć do wysypanej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę do podrośnięcia w ciepłe miejsce.Sos: Pomidory naciąć na krzyż. Sparzyć wrzątkiem i zahartować w zimnej wodzie. Obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na patelnię. Dodać koncentrat, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę oraz cukier. Smażyć do rozpadnięcia się pomidorów i odparowania płynu. Odstawić do przestudzenia.Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować bardzo cienk o na grubość około 1/2 cm. Każdy spód posmarować sosem. Dodać posiekaną w piórka cebulę, pokrojony w plastry ser mozzarella i owoce morza (jeśli używamy mrożonych należy je wcześniej odmrozić i dokładnie odsączyć wodę na ręczniku papierowym). Posypać startą mozzarellą i chili. Pizze wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika (dolna grzałka) i piec około 10-12 minut. Smacznego!Przepis dodaję do akcji: