Składniki:5 jajek300 g cukru (można dać odrobiną mniej)370 g mąki tortowej1 szklanka (250 ml) oleju1 szklanka (250 ml) naparu herbaty Irving Daily Classic2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cukru waniliowego1/2 łyżeczki aromatu rumowego2 saszetki herbaty Irving Daily Classic2 duże jabłka + sok z cytryny50 g posiekanej gorzkiej czekolady (minimum 70 % kakao)1 łyżeczka margaryny (do wysmarowania blaszki) + 1 łyżka otrębów pszennych (do posypania)cukier puder (do posypania)Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na ósemki. Aby nie ściemniały skrapiamy je sokiem z cytryny. Jajka w temperaturze pokojowej ubijamy z aromatem rumowym na niskich obrotach, stopniowo dosypując cukru i cukru waniliowego. Kiedy masa będzie bardzo puszysta i delikatnie zacznie jaśnieć dolewamy olej i ciągle miksujemy. Następnie dolewamy esencję herbacianą. Ponownie miksujemy. Dodajemy po łyżce mąki z proszkiem, cały czas ubijając. Z dwóch saszetek herbaty Irving Daily Classic wysypujemy fusy i ucieramy je starannie na pył w moździerzu. Do masy dodajemy utarte fusy oraz posiekaną czekoladę. Mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę (23 cm x 26 cm), wysmarowaną margaryną i wysypaną otrębami. Na wierzchu ciasta układamy ósemki jabłek delikatnie je dociskając. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 1 godziny i 10 minut do suchego patyczka. Po wyciągnięciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!