Bardzo lubię nadziewane maczugi. Pałki z kurczaka pozbawione kości świetnie nadają się do faszerowania ulubionymi składnikami. Podobne danie robiłam kiedyś na grillu, nadziewając pałki farszem ze szpinaku i pieczarek (KLIK). Pure z marchwi i groszku to taka wariacja na temat klasycznego dodatku do obiadu - marchewki z groszkiem. Danie smaczne, lekkie i idealne na ciepłe dni.Składniki:4 pałki z kurczaka50 g sera fetasól morskaświeżo zmielony czarny pieprz1/2 łyżki soku z cytryny1/2 łyżki suszonego tymianku400 g marchwi400 g świeżego lub mrożonego groszku2 łyżeczki masła1 łyżeczka cukruZ pałek z kurczaka usunąć kości, nacinając ostrym, wąskim nożem miejsce odcięcia od pozostałej części udka. Delikatnie ściągnąć mięso na dół pomagając sobie nożem. Kość uciąć przy samej końcówce, zostawiając tylko dolną jej część. Marchew obrać. Jedną marchew pokroić na wąskie długie paski, resztę pokroić na plasterki. Marchwią pociętą na paski oraz kawałkami sera fet a nafaszerować pałki z kurczaka. Naciągnąć skórę i spiąć wykałaczkami. Mięso natrzeć solą, pieprzem, sokiem z cytryny i tymiankiem. Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec przez około 45 minut. Marchew w plasterkach i groszek ugotować (w osobnych garnkach) do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Marchew odcedzić i zmiksować z łyżeczką masła na gładkie pure. Groszek również odcedzić i zmiksować z łyżeczką masła na pure. Upieczone pałki z kurczaka podawać z pure z groszku i marchwi.