Wykonanie
Ryba to jedno z mniej lub bardziej ulubionych dań. Zaleca się jej jedzenie przynajmniej trzy
razy w tygodniu, bo jak powszechnie wiadomo, częste spożywanie
ryby dobrze wpływa na wszystko.
Ryba jest pyszna, ma delikatne
mięso, charakterystyczny smak i można ją przyrządzić na tysiące sposobów. Dlaczego więc większość ogranicza się tylko do
ryby smażonej w grubej panierce z
jajka i bułki? Trochę w tym zakłamania, bo wychodzi na to, że właściwie jemy
ryby, bo tak trzeba, bo są zdrowe i zalecane w codziennym menu, a nie dlatego, że je po prostu lubimy...A
ryba, podana w trochę inny sposób może być o niebo lepsza, niż ta smażona w panierce.
Ryba w papilotach z
pora z warzywami to bardzo smaczny pomysł na obiad, do którego po spróbowaniu z pewnością wrócicie nie raz...
Składniki:4
filety z dorsza1
marchew1
pietruszka1 gruby
por1 łyżka
masła1/2 łyżki
tymianku1 łyżka
sosu sojowego ciemnego1 łyżeczka marynowanego
koperku (opcjonalnie)1 łyżka świeżego
koperkusólpieprz czarny świeżo zmielony1 łyżka
soku z cytrynyMarchew i
pietruszkę obrać i pokroić w kilku centymetrowe słupki. Na patelni rozpuścić
masło i wrzucić pokrojone warzywa. Doprawić
sosem sojowym, dodać marynowany i świeży
koperek, doprawić
pieprzem. Dolać 1/2 szklanki
wody i dusić około 5 minut.
Filety z dorsza skropić
sokiem z cytryny, posypać
tymiankiem,
solą i
pieprzem. Liście
pora zdjąć nacinając po długości w jednym miejscu, aby utworzyły się z nich długie "
łódki". Na
pora poukładać
rybę, obłożyć podduszonymi warzywami i zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut. Podawać z
ryżem. Smacznego!