Wykonanie
Na święta musi być sernik. I choć na blogu jest kilka serników, zarówno tych pieczonych jak i tych na zimno, dziś postanowiłam sięgnąć po nowy przepis do starego zeszytu mojej mamy. Miałam ochotę na taki właśnie delikatny sernik na
kakaowym spodzie :) Nie byłabym sobą gdybym nie zmieniła czegoś w przepisie...dodałam do niego startą
skórkę z cytryny i ekstrakt z
wanilii. Wyszło pysznie. Polecam :)

Składniki:Ciasto:500 g
mąki pszennej200 g
margaryny4
żółtka150 g
cukru2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
śmietany 18%3 łyżki gorzkiego
kakaoSernik:1 kg
sera półtłustego trzykrotnie zmielonego4 duże
jajka150 g miękkiego
masła200 g drobnego
cukru1
budyń śmietankowy1 łyżeczka skórki startej z
cytryny1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii

Spód:
Mąkę z proszkiem i
kakao przesiać, dodać
cukier i wymieszać. Dodać pokrojoną w kostkę
margarynę i posiekać składniki. Dodać
żółtka,
śmietanę i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na ok. 1 godzinę.Sernik: Miękkie
masło utrzeć ze 100 g
cukru.
Białka oddzielić od
żółtek. Do ubitego
masła dodawać po jednym
żółtku cały czas miksując. Dodać
ser i zmiksować krótko na wolnych obrotach. Pod koniec ubijania dodać ekstrakt z
wanilii i
skórkę z cytryny.
Białka ubić na sztywno z pozostałym
cukrem. Pianę z
białek dodać porcjami do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać
budyń i ponownie wymieszać.Na spód blaszki (36x26cm) zetrzeć na tarce na grubych oczkach 2/3 ciasta, dokładnie wylepiając spód i wyższy rant. Ciasto nakłuć widelcem. Na
kakaowy spód wyłożyć masę
serową i równo rozprowadzić. Na wierzch zetrzeć pozostałą 1/3 ciasta. Sernik wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 50-55 minut. Przed rozkrojeniem sernik całkowicie wystudzić. Smacznego!