ßßß
Składniki:Ciasto:500 g mąki pszennej200 g margaryny4 żółtka150 g cukru2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki śmietany 18%3 łyżki gorzkiego kakaoSernik:1 kg sera półtłustego trzykrotnie zmielonego4 duże jajka150 g miękkiego masła200 g drobnego cukru1 budyń śmietankowy1 łyżeczka skórki startej z cytryny1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Spód: Mąkę z proszkiem i kakao przesiać, dodać cukier i wymieszać. Dodać pokrojoną w kostkę margarynę i posiekać składniki. Dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na ok. 1 godzinę.Sernik: Miękkie masło utrzeć ze 100 g cukru. Białka oddzielić od żółtek. Do ubitego masła dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Dodać ser i zmiksować krótko na wolnych obrotach. Pod koniec ubijania dodać ekstrakt z wanilii i skórkę z cytryny. Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem. Pianę z białek dodać porcjami do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać budyń i ponownie wymieszać.Na spód blaszki (36x26cm) zetrzeć na tarce na grubych oczkach 2/3 ciasta, dokładnie wylepiając spód i wyższy rant. Ciasto nakłuć widelcem. Na kakaowy spód wyłożyć masę serową i równo rozprowadzić. Na wierzch zetrzeć pozostałą 1/3 ciasta. Sernik wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 50-55 minut. Przed rozkrojeniem sernik całkowicie wystudzić. Smacznego!