Wykonanie
Coś dla miłośników serników i makowców. Ciasto idealne na świąteczny stół, choć świetnie sprawdzi się także na wszelkiego rodzaju imprezach. Do tego ciacha możecie sami przygotować masę
makową. Ja użyłam gotowej, która zalegała w szafce już jakiś czas. Dzięki temu zaoszczędziłam czas potrzebny na jej przygotowanie. Seromak jest kremowy, słodki i aromatyczny. Jak dla mnie to jedno z ciast, kojarzących się właśnie ze świętami Bożego Narodzenia.

Składniki:Ciasto kruche:1 1/2 szklanki
mąki115 g zimnego
masła 82%100 g
cukru pudru1
jajkoszczypta
soliMasa serowa:1 kg
sera trzykrotnie mielonego4
jajka180 g
cukru1
budyń śmietankowy100 g miękkiego
masła1/2 łyżeczki
olejku pomarańczowegoMasa makowa:1 puszka (850g) gotowej masy makowej z
bakaliami1 duże
jajko2 łyżki
mąki1/2 łyżeczka
olejku migdałowego2 łyżki kandyzowanej
skórki pomarańczowej4 łyżki
migdałów w płatkachPolewa:150 g
mlecznej czekolady1 łyżeczka
masła2-3 łyżki
mlekaCiasto: Do
mąki dodać
sól, zimne
masło i posiekać składniki nożem. Dodać
cukier i rozkłócone
jajko. Ciasto zagnieść ręcznie lub w robocie. Zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na godzinę.Schłodzonym
ciastem wylepić spód formy o wymiarach ok. 36x24 cm. Ciasto nakłuć widelcem i podpiec przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół).Masa makowa: Do gotowej masy makowej dodać
jajko,
mąkę,
skórkę pomarańczową oraz aromat i
migdały. Wymieszać.Masa serowa:
Białka oddzielić do
żółtek. Miękkie
masło utrzeć z
cukrem za pomocą miksera. Dodawać po jednym
żółtku cały czas ucierając. Następnie dodać po jednej łyżce
sera cały czas miksując. Do masy serowej dodać aromat i
budyń. Zmiksować.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli. 1/3
białek dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać pozostałą część
białek i wymieszać do połączenia się składników.Na podpieczony spód wyłożyć masę
makową. Na masę
makową wyłożyć sernik. Ciasto wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec przez ok. 50-55 minut. Seromak studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przed pokrojeniem całkowicie wystudzić i najlepiej schłodzić w lodówce. Składniki polewy rozpuścić. Polewą polać wierzch ciasta. Smacznego!