ßßß
Składniki:Ciasto kruche:1 1/2 szklanki mąki115 g zimnego masła 82%100 g cukru pudru1 jajkoszczypta soliMasa serowa:1 kg sera trzykrotnie mielonego4 jajka180 g cukru1 budyń śmietankowy100 g miękkiego masła1/2 łyżeczki olejku pomarańczowegoMasa makowa:1 puszka (850g) gotowej masy makowej z bakaliami1 duże jajko2 łyżki mąki1/2 łyżeczka olejku migdałowego2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej4 łyżki migdałów w płatkachPolewa:150 g mlecznej czekolady1 łyżeczka masła2-3 łyżki mlekaCiasto: Do mąki dodać sól, zimne masło i posiekać składniki nożem. Dodać cukier i rozkłócone jajko. Ciasto zagnieść ręcznie lub w robocie. Zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na godzinę.Schłodzonym ciastem wylepić spód formy o wymiarach ok. 36x24 cm. Ciasto nakłuć widelcem i podpiec przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół).Masa makowa: Do gotowej masy makowej dodać jajko, mąkę, skórkę pomarańczową oraz aromat i migdały. Wymieszać.Masa serowa: Białka oddzielić do żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem za pomocą miksera. Dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając. Następnie dodać po jednej łyżce sera cały czas miksując. Do masy serowej dodać aromat i budyń. Zmiksować. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. 1/3 białek dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać pozostałą część białek i wymieszać do połączenia się składników.Na podpieczony spód wyłożyć masę makową. Na masę makową wyłożyć sernik. Ciasto wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec przez ok. 50-55 minut. Seromak studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przed pokrojeniem całkowicie wystudzić i najlepiej schłodzić w lodówce. Składniki polewy rozpuścić. Polewą polać wierzch ciasta. Smacznego!