Wykonanie
Puszyste
drożdżowe rogaliki nadziane domową nutellą to idealny dodatek do popołudniowej
kawy lub
herbaty. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, wyjęte prosto z piekarnika. Ich przygotowanie wymaga czasu, ale warto je upiec, bo takich
rogali nie kupicie w żadnym sklepie...;)

Składniki:Ciasto:500 g
mąki (u mnie Dalachowska)szczypta
soli2 duże
jajka125 ml ciepłego
mleka35 g świeżych
drożdży80 g
cukru80 g stopionego
masłaDodatkowo:domowa nutella (przepis tutaj)
jajko (do posmarowania rogalików)



Mąkę przesiać, dodać szczyptę
soli.
Drożdże pokruszyć do ciepłego
mleka, dodać łyżeczkę
cukru i
mąki. Odstawić na ok. 10 minut do podrośnięcia. Do
mąki dodać podrośnięty zaczyn,
cukier, rozkłócone
jajka i wyrabiając ciasto stopiono dodawać stopione
masło. Elastyczne, dobrze wyrobione ciasto odstawić do podrośnięcia na ok. 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną
mąką, zagnieść i pokroić na 6 równych części. Każdą uformować w kulę (zlepieniem do dołu). Każdą kulę rozwałkować na cienki okrąg. Podzielić na 8 równych trójkątów. Przy brzegu każdego trójkąta nałożyć po 1/2 łyżeczki nutelli. Zwinąć w
rogala, zaczynając od strony nadzienia.
Rogale układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15 minut do podrośnięcia.
Rogale posmarować rozkłóconym
jajkiem. Piec ok. 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Smacznego!Rady: Ciasto można także zagnieść w robocie lub w automacie do wypieku
chleba (gdzie ciasto może także rosnąć).
Rogale można nadziać dowolnym, ulubionym nadzieniem -
konfiturą,
marmoladą, drobnymi
owocami lub kostkami
czekolady.Po upieczeniu
rogale można także posypać
cukrem pudrem lub polać lukrem.