Coś słodkiego na szybko? Oczywiście! Przygotowanie muffinek nie zajmie więcej niż 10 minut, potem wystarczy je upiec i zajadać. Idealne do pracy, szkoły czy na uczelnie. Dziś muffinki z gruszkami z dodatkiem płatków jaglanych i korzennych przypraw. Pachnące, pożywne...Składniki:Składniki suche:1 szklanka mąki1/2 szklanki płatków jaglanych błyskawicznych1/2 szklanki cukru trzcinowego2 łyżeczki cukru waniliowego2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki cynamonu1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki imbiruSkładniki mokre:1/2 szklanki mleka1/3 szklanki oleju rzepakowego1 duże jajkoDodatkowo:2 duże gruszki2 łyżki płatków migdałowychMąkę z proszkiem i przyprawami przesiać. Dodać płatki, cukier i cukier waniliowy. Wymieszać. W drugiej misce roztrzepać składniki mokre. Do składników mokrych dodać suche i wymieszać do połączenia się składników. Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto przelać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, wierzch muffin posypać płatkami migdałowymi i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (dolna grzałka). Piec przez ok. 23-25 minut do suchego patyczka. Smacznego!