Wykonanie
*Wpis zawiera lokowanie produktu.Dziś przepis na przepyszny deser z
lodami w roli głównej. Do przygotowania tej słodkości użyłam
lodów klasy premium z wysokiej jakości składników. Carte d’Or Chocolate Brownie to połączenie
czekoladowych lodów z kawałkami
ciastka brownie, polane
czekoladowym sosem. Opakowanie
lodów kryje w sobie sześć gotowych do nałożenia rozetek, które wygodnie (w zaledwie kilka chwil) możecie wyjąć z opakowania i zaserwować w fantazyjny sposób. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tego smaku - szczerze polecam.
Lody te, idealnie sprawdzą się w upalne dni, kiedy mamy ochotę na ochłodę i jednocześnie chcemy nacieszyć oko pięknie podanym deserem jak z najlepszej kawiarni :) Carte d'Or Chocolate Brownie zainspirowały mnie do stworzenia pysznego,
lodowego deseru z dodatkiem mocno
czekoladowych ciasteczek a'la brownie i orzeźwiającej, owocowej salsy z
miętą. Czy nie brzmi niebiańsko? Zresztą...sami spróbujcie! :)

Składniki (na 6 porcji):1 opakowanie (900 ml)
lodów Carte d'Or Chocolate Brownie
Ciasteczka a'la brownie150 g
gorzkiej czekolady min. 60%80 g
masła 82%200 g
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowego2 duże
jajka170 g
mąki tortowej15 g gorzkiego
kakao1/4 łyżeczki
soliOwocowa salsa:500 g
truskawek4
owoce kiwi1 łyżka posiekanej
mięty1 łyżka
soku z cytryny
Ciasteczka a la brownie:
Mąkę oraz
kakao przesiać, dodać
sól.
Masło z
czekoladą rozpuścić w kąpieli
wodnej. Przestudzić.
Jajka ubić mikserem na puszysto z
cukrem i
cukrem waniliowym. Dodać przestudzoną
czekoladę z
masłem. Zmiksować do połączenia się składników. Dodać
mąkę z
kakao i
solą. Wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Ciasto wstawić do lodówki do zgęstnienia na około 30 minut. Łyżeczką nabierać porcje ciasta i formować w dłoniach kulki wielkości
orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach.
Ciasteczka od razu wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec ok. 10 minut do czasu, aż popękają z wierzchu, a środek pozostanie wilgotny. Po upieczeniu
ciastka całkowicie wystudzić.Salsa owocowa:
Truskawki umyć, osuszyć i pozbawić szypułek.
Kiwi obrać ze skórki.
Owoce pokroić na plasterki, a
potem w drobną kostkę. Przełożyć do miski. Skropić
sokiem z cytryny. Dodać posiekaną
miętę i wymieszać.
Lody wyjąć z zamrażalnika na chwilę przed podaniem. Do pucharków pokruszyć
ciasteczka, dodać warstwę
lodów oraz warstwę owocowej salsy.
Owoce posypać pokruszonymi
ciasteczkami. Na wierzchu deseru ułożyć rozetkę
lodów Carte d'Or Chocolate Brownie i ozdobić
owocową salsą. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!Carte d’Or Chocolate BrowniePojemność: 900 ml.Sugerowana cena detaliczna: 18 , 49 zł