Wykonanie
ZIELONA ZUPA

Bardzo brokułowa. Dzięki krótkiej obróbce termicznej
brokuły, są naprawdę bardzo wyczuwalne. Komuś może to przeszkadzać, bo to nie krem, ale myślę, że osobom lubiącym kuchnię vege lub al'a vege zupka zasmakuje. Polecam. To moja zielona propozycja do Teczy Smaków 3.Składniki:1 średni
brokułgarść
mrożonego szpinaku - ja dodałam swojego, domowego, więc maił całe liście2 łyżeczki
natki zielonej
pietruszki4 małe
ziemniaki2 łyżeczki
masła2 łyżki kwaśnej
śmietanyokoło 1,5 litra
wodypieprzsólBrokuła myjemy i dzielimy na bardzo małe różyczki. Ogonek obieramy i dzielimy na kostkę. Zalewamy
wodą i dodajemy garść
szpinaku, oraz
pietruszkę. Gotujemy wszystko około 8 minut, aż nóż będzie nam swobodnie wchodził w
brokuła. Wyłączamy.
Ziemniaki obieramy, kroimy w małą kosteczkę i obsmażamy na
maśle chwilkę (można czynić to podczas gotowania
brokuła).Zupę blenderujemy, ale nie na muto, tylko tak, by
brokuły były wyczuwalne. Chochlą zupy podlewamy
ziemniaki i pod przykryciem lekko dusimy. Kiedy zmiękną po jakiś 5 minutach, dodajemy je do zupy i jeszcze raz całość blenderujemy. Doprawiamy do smaku
sola,
pieprzem i ewentualnie
cukrem. Zaciągamy kwaśną
śmietaną. Podajemy z grzanką, grzankami lub
groszkiem ptysiowym Smaczności !!
