ßßß Cookit - przepis na Zupa cebulowa z serową grzanką

Zupa cebulowa z serową grzanką

nazwa

Wykonanie

Zupa francuskiej biedoty teraz podawana w knajpach niemal całego świata, sycąca, rozgrzewająca, a dodatkowo zrobiona z... cebuli...
Składniki dla 4 osób:
0,5 kg cebuli
2 łyżki masła
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka mąki
2-3 gałązki tymianku
0,5 - 0,75 l bulionu drobiowego lub warzywnego
kieliszek białego wytrawnego wina
4 większe lub 8 małych kromek bułki
1 ząbek czosnku
4 łyżki tartego sera gruyere
sól, pieprz do smaku
Cebulę pokroić w piórka.
W garnku rozpuścić masło, dodać cukier, jak zacznie się karmelizować dodajemy cebulę, posypujemy mąką i podsmażamy przez ok 2-3 minuty. Dodajemy wino, chwilę podgotowujemy wlewamy bulion, wsypujemy tymianek oskubany z jednej gałązki. Gotujemy ok. 30 minut, potem doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdyby za mocno nam się wygotowała, możemy dodać więcej bulionu. Generalnie zupa powinna być dość gęsta.
Grzanki podpiekamy w piekarniku, wyjmujemy, smarujemy obranym i lekko rozgniecionym ząbkiem czosnku, posypujemy serem i jeszcze chwilę zapiekamy.
Zupę wlawamy do małych miseczek, wkładamy po 1 lub 2 grzanki, dekorujemy pozostałym tymiankiem i podajemy.
Smacznego!
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2013/01/zupa-cebulowa-z-serowa-grzanka.html