Wykonanie

Zupa francuskiej biedoty teraz podawana w knajpach niemal całego świata, sycąca, rozgrzewająca, a dodatkowo zrobiona z...
cebuli...Składniki dla 4 osób:0,5 kg
cebuli2 łyżki
masła1 łyżka
brązowego cukru1 łyżka
mąki2-3 gałązki
tymianku0,5 - 0,75 l
bulionu drobiowego lub warzywnegokieliszek białego
wytrawnego wina4 większe lub 8 małych kromek
bułki1 ząbek
czosnku4 łyżki tartego
sera gruyeresól,
pieprz do smaku
Cebulę pokroić w piórka.W garnku rozpuścić
masło, dodać
cukier, jak zacznie się karmelizować dodajemy
cebulę, posypujemy
mąką i podsmażamy przez ok 2-3 minuty. Dodajemy
wino, chwilę podgotowujemy wlewamy
bulion, wsypujemy
tymianek oskubany z jednej gałązki. Gotujemy ok. 30 minut,
potem doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Gdyby za mocno nam się wygotowała, możemy dodać więcej
bulionu. Generalnie zupa powinna być dość gęsta.Grzanki podpiekamy w piekarniku, wyjmujemy, smarujemy obranym i lekko rozgniecionym ząbkiem
czosnku, posypujemy
serem i jeszcze chwilę zapiekamy.Zupę wlawamy do małych miseczek, wkładamy po 1 lub 2 grzanki, dekorujemy pozostałym
tymiankiem i podajemy.Smacznego!