Wykonanie
Zapraszam Was na cykl artykułów o kaszach, który ukazuje się również na portalu polska-gotuje.pl .O wyższości
kasz nad
makaronami i
ziemniakami oraz o najpopularniejszej polskiej
kaszy -
kaszy jęczmiennej...
Kasze, nazywane dawniej krupami, należą do najstarszych produktów spożywczych wytwarzanych przez człowieka. Od wieków używane jako podstawowy składnik w wielu kuchniach świata. Na terenie Polski spożywano je na długo przed powstaniem państwa polskiego. Stanowiły pożywienie nie tylko na wsiach ale i na dworze.
Anna Jagiellonka była na przykład miłośniczką
kaszy krakowskiej.
Kasze są to jadalne nasiona zbóż pozbawione jedynie niejadalnej twardej łuski, dlatego są pełne pierwiastków podnoszących odporność organizmu, wspomagają układ krążenia, są bombami witaminowymi, oczyszczają organizm z toksyn oraz poprawiają stan naszej urody.
Kasze posiadają dużą wartość odżywczą, jednakże przez długi czas gotowania i przyrządzania z nich potraw, nie goszczą specjalnie często na polskicj stołach. W ostatnich latach na nowo odkryte przez dietetyków, powoli wracają do łask.Wartości odżywcze
kasz zależą od:gatunku zboża z jakich są otrzymanestopnia rozdrobnienia ziarnasposobu przerobienia ziarnaPamiętajmy - im
kasza mniej przetworzona, tym większa pozostaje na niej warstwa aleuronowa bogata w składniki mineralne, witaminy i
białko.Typy
kasz w zależności od wielkości ziarna:1.
kasze z całego ziarna, pozbawione częściowo lub całkowicie łuski, obtoczone lub polerowane np.
kasza jaglana, gryczana,
ryż, pęczak2.
kasze siekane, łamane np.
kasza krakowska i jęczmienna, oraz
kasze gniecione np.
płatki owsiane lub
ryżowe3.
kasze drobne np.
kasza perłowa,
manna, kukurydziana.Rodzaje
kasz ze wzgłędu na pochodzenie:jęczmiennagryczanajaglanakukurydziana
mannakasza owsianaquinoa
kuskusKipi
kasza, kipi
groch, lepsza
kasza niż ten
groch...Bo po
grochu brzuszek boli a po
kaszy się zagoi...Pod względem wartości odżywczej
kasze przewyższają
makaron,
ziemniaki i
ryż, są świetnym źródłem węglowodanów złożonych, przez co na długo zaspokajają głód. Nie bez przyczyny stanowiły kiedyś pożywienie dla wojska i więźniow jako produkt tani i sycący.
Kasze to bogactwo błonnika, który reguluje pracę jelit i utrudnia przyswajanie tłuszczu. Pęczniejąc w żołądku, sycą na dłużej. Pomagają przy zaparciach i kłopotach z trawieniem. Najwięcej błonnika znajdziemy w kaszach gruboziarnistych.
Kasze to źródło witamin z grupy B, kwasu foliowego i witaminy E.Dostarczają wielu składników mineralnych, głównie potasu (obniża ciśnienie), żelaza (zapobiega anemii), magnezu (wzmacnia nerwy i
serce) oraz fosforu, cynku, manganu, miedzi, krzemu i wapnia. Sporo w nich
białka pochodzenia roślinnego, które uzupełnione nawet niewielką ilośći ą
białka zwierzęcego np. z
mleka,
sera czy
mięsa, będzie lepiej wykorzystane. Pozbawione są także prowitaminy A i witaminy C, dlatego konieczne jest uzupełnianie potraw z
kasz dodatkami w postaci
warzyw i owoców, gotowanych lub surowych.
Kasze zawierają sporo fosforu, chloru i siarki, które zakwaszają organizm. Częste jedzenie grubych
kasz może zaszkodzić cierpiącym na wrzody żołądka i dwunastnicy, nadkwaśny nieżyt żołądka i refluks żołądkowo-przełykowy.Osoby na diecie lub mające kłopoty żołądkowe powinny wybierać
kasze drobne.
Kasza jęczmiennaW Polsce najpopularniejszą
kaszą jest
kasza jęczmienna, stanowiąca 70% ogólnej ilości produkowanych
kasz. Jest to
kasza produkowana z jęczmienia, najstarszej rośliny uprawnej znanej już od neolitu. Spośród innych
kasz wyróżnia ją duża zawartość witaminy PP czyli niacyny, która pomaga obniżyć poziom cholesterolu w organizmie oraz chroni przed anemią.
Kaszę jęczmienną można spotkać w 3 odmianach:pęczak
kaszę jęczmienną perłowąkaszę jęczmienną łamaną.Pęczaksposród
kasz jęczmiennych ma najwyższą wartość, poniewać jest najmniej przetworzony.Jest to całe obłuskane i wypolerowane ziarno jęczmienia, głównie używane jako półprodukt do produkcji
kaszy perłowej i łamanej.Ja przyrządzam z niego doskonałe kaszotto - przepis tutaj .
Kasza jęczmienna perłowanajdoskonalsza z
kasz jęczmiennych, uzyskiwana z pociętego na drobne cząstki pęczaku, który się następnie obtacza i poleruje, dzięki
czemu kasza ma cząstki zaokrąglone z połyskiem.Z grubej
kaszy perłowej robię krupnik - przepis tutaj.
A tę drobniejszą podaję np. z mielonym - przepis tutaj .
Kasza jęczmienna łamanajest z kolei
kaszą przygotowywaną poprzez pocięcie pęczaku.Z niej też można przyrządzić nieco drobniejsze niż z pęczaki kaszotto - przepis na kaszotto z
kurkami .
Żródła:Marek Łebkowski "Najlepsze przepisy kuchni "Barbara Bytnerowiczowa "Potrawy z
mąki i
kasz"Kazimiera Pyszkowska "Gospodarstwo domowe"Wikipedia