Wykonanie
Przyznaję bez bicia, że nie jest to mój autorski przepis. Znalazłam go w gazetce reklamowej jednego z supermarketów i postanowiłam wypróbować. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym go trochę nie zmodyfikowała. Jak wyszło? Oceńcie sami.Potrzebne składniki:2 podwójne
filety z kurczaka,8 plasterków
szynki szwardzwaldzkiej,pół słoiczka
papryki konserwowej (ja miałam akurat
parykę marynowaną z
miodem własnej roboty),2 ząbki
czosnku,4 listki
bazylii,2
jajka,
mąka,
bułka tarta,
przyprawy:
sól,
pieprz,
vegeta,
olej do smażenia.Filety dokładnie myjemy, odcinamy tłuszcz, następnie przecinamy każdy z nich na pół, rozbijamy, oprószamy
solą i
pieprzem.
Bazylię siekamy,
czosnek i
paprykę kroimy w drobniutką kosteczkę, mieszamy.Na każdym filecie układamy plasterek
szynki a następnie
paprykę z
bazylią i
czosnkiem, mocno zwijamy, spinamy wykałaczką lub
szpilką do rolad.Panierujemy jak kotlety
schabowe: najpierw w
mące, następnie w rozmąconym
jajku (ja dodaję do niego odrobinę
vegety) i
bułce tartej.Smażymy na małym ogniu w dużej ilości mocno rozgrzanego
oleju na złoty kolor.Aby
mieć pewność, że
mięsko nie będzie w środku surowe wkładam je na 10 do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i włączam tylko termoobieg.