Wykonanie
Pamiętacie jak kiedyś skarżyłam się że nie potrafię piec? poczyniłam od tego czasu na prawdę duże postępy, dziś mój przepis na
biszkopt czekoladowypotrzebne składniki:6
jajek,1 szklanka
cukru,3/4 szklanki
mąki krupczatki,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,3 łyżki
kakao,1 łyżka
octu,1 łyżka
oleju,2 łyżki
wody,kilka kropel
olejku migdałowego,szczypta
soli,1 opakowanie
cukru waniliowego.
Żółtka i
białka oddzielamy od siebie, do
żółtek dodajemy
ocet i
olejek migdałowy, dokładnie mieszamy i odstawiamy.Do
białek dodajemy szczyptę
soli, ubijamy na sztywnoNastępnie dodajemy
żółtka i
cukier i
cukier waniliowy, delikatnie mieszamy,
potem, wciąż delikatnie mieszając dodajemy
mąkę krupczatkę z
proszkiem do pieczenia, a na samym końcu
wodę zmieszaną z
olejem .Wylewamy na standardową prostokątną blachę wyłożoną wytłuszczonym pergaminem i pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180* (do suchego patyczka, jeśli mam zamiar przekładać czymś
biszkopt zwykle dzielę masę i piekę "na dwa
razy", wtedy mam pewność, że blaty ciasta będą idealnie równe (a przy krojeniu różnie bywa, przynajmniej w moim przypadku).