ßßß Cookit - przepis na biszkopt kakaowy

biszkopt kakaowy

nazwa

Wykonanie

Pamiętacie jak kiedyś skarżyłam się że nie potrafię piec? poczyniłam od tego czasu na prawdę duże postępy, dziś mój przepis na biszkopt czekoladowy
potrzebne składniki:
6 jajek,
1 szklanka cukru,
3/4 szklanki mąki krupczatki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3 łyżki kakao,
1 łyżka octu,
1 łyżka oleju,
2 łyżki wody,
kilka kropel olejku migdałowego,
szczypta soli,
1 opakowanie cukru waniliowego.
Żółtka i białka oddzielamy od siebie, do żółtek dodajemy ocet i olejek migdałowy, dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Do białek dodajemy szczyptę soli, ubijamy na sztywno
Następnie dodajemy żółtka i cukier i cukier waniliowy, delikatnie mieszamy, potem, wciąż delikatnie mieszając dodajemy mąkę krupczatkę z proszkiem do pieczenia, a na samym końcu wodę zmieszaną z olejem .
Wylewamy na standardową prostokątną blachę wyłożoną wytłuszczonym pergaminem i pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180* (do suchego patyczka, jeśli mam zamiar przekładać czymś biszkopt zwykle dzielę masę i piekę "na dwa razy", wtedy mam pewność, że blaty ciasta będą idealnie równe (a przy krojeniu różnie bywa, przynajmniej w moim przypadku).
Źródło:http://zeby-zycie-mialo-smaczek.blogspot.com/2012/06/biszkopt-kakaowy.html