Wykonanie
Do zrobienia
tortu zainspirowała mnie Słodka Babeczka -
Asia , zrobiłam go jednak po swojemu :)potrzebne składniki: na
biszkopt pieczony w tortownicy o średnicy 22 cm:6
jajek,1 szklanka
cukru,3/4 szklanki przesianej
mąki,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,3 łyżki
kakao,1 łyżka
octu,1 łyżka
oleju,2 łyżki
wody,kilka kropel
olejku migdałowego,szczypta
soli. na krem milky way:12 batoników milky way,0,5 l
śmietany 30%,1 łyżeczka
żelatyny rozpuszczona w 1/4 50 ml
wody,0,5 puszki
brzoskwiń w syropie. na krem z
białej czekolady:300 ml
śmietany 30%,200 g
białej czekolady,1 łyżeczka
żelatyny rozpuszczona w 1/4 50 ml
wody1 kieliszek
likieru kokosowego. na poncz:1 szklanka
syropu z
brzoskwiń1 kieliszek
wódki.do ozdoby:20 g
gorzkiej czekolady,0,5 puszki
brzoskwiń w syropie.Zaczynamy do zrobienia
biszkoptu. Ja zwykle piekę go dzień wcześniej, na on wtedy szansę porządnie przestygnąć i lepiej się kroi.
Żółtka i
białka oddzielamy od siebie, do
żółtek dodajemy
ocet,
wodę,
olej i
olejek migdałowy, dokładnie mieszamy i odstawiamy.Do
białek dodajemy szczyptę
soli,
cukier i ubijamy na sztywnoNastępnie dodajemy
żółtka delikatnie mieszamy,
potem, wciąż delikatnie mieszając dodajemy
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
kakao.Wylewamy do wytłuszczonej i wysypanej
bułką tartą tortownicy, pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka).Krem milky way też robię dzień wcześniej.Batoniki kroimy w mniejsze kawałki.
Śmietanę przelewamy do rondelka, dodajemy batoniki i podgrzewamy cały czas mieszając do czasu, aż batoniki się rozpuszczą. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy masę folią (tak, żeby folia przylegała do masy), żeby nie zrobił się kożuch, zostawiamy do wystygnięcia, a następnie wkładamy na noc do lodówki.Następnego dnia:Rozpuszczamy na parze
białą czekoladę z dodatkiem
likieru kokosowego (często mieszamy), kiedy
czekolada się rozpuści, dodajemy rozpuszczoną
żelatynę dokładnie i dokładnie mieszamy. Studzimy.Następnie ubijamy
śmietanę na sztywno, dodajemy wystudzoną
czekoladę i delikatnie mieszamy. Masa z
białej czekolady jest gotowa, zabieramy się za masę milky way.Masę z batoników ubijamy tat, żeby była puszysta, nie można tego robić zbyt długo, bo może się zważyć. Następnie dodajemy
brzoskwinie, rozpuszczoną i wystudzona
żelatynę i delikatnie mieszamy.
Biszkopt kroimy na 3 blaty,
syrop z
brzoskwiń łączymy z
wódka.Pierwszy blat ponczujemy, i nakładamy połowę kremu, przykrywamy drugim blatem, ponczujemy, nakładamy resztę kremu i przykrywamy 3 blatem. Wierzch i boki
tortu smarujemy masą z
białą czekoladą, boki obsypujemy startą na tarce
gorzką czekoladą, a na wierzchu układamy pokrojone
brzoskwinie.

