Wykonanie
Zauważyliście pewnie,że w mojej kuchni rzadko jest dietetyczne... Dziś też nie będzie. Proponuję solidny kawał mięcha z pysznym nadzieniem i sosikiem :)potrzebne składniki:5 plastrów
wołowiny, może też być
wieprzowina od
szynki (mąż kupił w Biedronce już rozklepane plastry na rolady),1-2 laski
kiełbasy śląskiej,2-3
ogórki kiszone,2
cebule,5 cieniutkich plastrów
boczku,
musztarda,2-3 łyżki kwasu z
ogórków kiszonych,0,5l
bulionu wołowego,
sól,
pieprz,2-3 łyżki
śmietany,1-2 łyżki
mąki,
smalec do smażenia.
Mięso rozbijamy, doprawiamy
solą,
pieprzem i smarujemy
musztardą.
Ogórki obieramy ze skórki kroimy wzdłuż na pół, następnie każdą połówkę kroimy jeszcze raz wzdłuż na pół. Podobnie postępujemy z
kiełbaskami śląskimi (z tym że
kiełbasy nie obieramy ze skóry), pół
cebuli kroimy w piórka.Na każdym kawałku
mięsa układamy plaster
boczku, kawałek
kiełbasy i
ogórka, następnie zawijamy, tak jak krokiety. Rolady można spiąć wykałaczką, lub zawiązać sznurkiem.
Mięso obsmażamy ze wszystkich stron na
smalcu.Kiedy
mięso się zrumieni dodajemy resztę
cebuli i
ogórków pokrojone w drobną kostkę. Przesmażamy wszystko przez 3-4 minuty, zalewamy
bulionem i dodajemy łyżkę
musztardy i trochę kwasu z
ogórków.Wszystko dusimy razem przynajmniej godzinę, do momentu aż
mięso będzie miękkie.Następnie wyjmujemy
mięso, do sosu dodajemy zahartowaną odrobiną gorącego płynu
śmietanę (jeśli
sos jest zbyt rzadki mieszamy ją z 1-2 łyżkami
mąki) i miksujemy, żeby sos był idealnie gładki.Następnie wkładamy rolady i dusimy całość jeszcze kilka minut.