Wykonanie
Tym
ciastem poczęstowała mnie koleżanka z pracy, bardzo mi posmakowało i od razu poprosiłam o przepis.Jednak przepis przepisem, a ja i tak zrobiłam je po swojemu :)potrzebne składniki:3 szklanki
mąki (nie miałam zwykłej więc użyłam krupczatki i
powiem Wam, że to był strzał w 10),5
jajek,1,5 szklanki
cukru,250 g
masła lub
margaryny,1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia,1 opakowanie budyniu
waniliowego,szczypda
soli,ewentualnie 2 łyżki
śmietany,1 opakowanie
cukru waniliowego,
porzeczki (mogą być świeże, mrożone, albo
dżem).Tłuszcz siekamy z
mąką, dodajemy 3/4 szklanki
cukru,
żółtka,
proszek do pieczenia i szybko zagniatamy (mnie po raz kolejny wyręczył mów niezastąpiony robot). Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy
śmietanę.Ciasto dzielimy na 2 części i wkładamy na jakieś 15 minut do zamrażarki.
Białka ze szczyptą
soli ubijamy na pianę, dodajemy 3/4 szklanki
cukru,
cukier waniliowy i
budyń i dokładnie mieszamy.1 częścią ciasta wylepiamy natłuszczoną blachę do pieczenia, na niej rozkładamy
porzeczki lub rozsmarowujemy
dżem a następnie pianę z
białek. Na pianę ścieramy resztę kruchego ciasta (można je też po prostu pokruszyć).Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut