ßßß Cookit - przepis na ciasto porzeczkowe

ciasto porzeczkowe

nazwa

Wykonanie

Tym ciastem poczęstowała mnie koleżanka z pracy, bardzo mi posmakowało i od razu poprosiłam o przepis.
Jednak przepis przepisem, a ja i tak zrobiłam je po swojemu :)
potrzebne składniki:
3 szklanki mąki (nie miałam zwykłej więc użyłam krupczatki i powiem Wam, że to był strzał w 10),
5 jajek,
1,5 szklanki cukru,
250 g masła lub margaryny,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 opakowanie budyniu waniliowego,
szczypda soli,
ewentualnie 2 łyżki śmietany,
1 opakowanie cukru waniliowego,
porzeczki (mogą być świeże, mrożone, albo dżem).
Tłuszcz siekamy z mąką, dodajemy 3/4 szklanki cukru, żółtka, proszek do pieczenia i szybko zagniatamy (mnie po raz kolejny wyręczył mów niezastąpiony robot). Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy śmietanę.
Ciasto dzielimy na 2 części i wkładamy na jakieś 15 minut do zamrażarki.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na pianę, dodajemy 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy i budyń i dokładnie mieszamy.
1 częścią ciasta wylepiamy natłuszczoną blachę do pieczenia, na niej rozkładamy porzeczki lub rozsmarowujemy dżem a następnie pianę z białek. Na pianę ścieramy resztę kruchego ciasta (można je też po prostu pokruszyć).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut
Źródło:http://zeby-zycie-mialo-smaczek.blogspot.com/2013/05/ciasto-porzeczkowe.html