ßßß Cookit - przepis na zimne nóżki (galareta z golonki)

zimne nóżki (galareta z golonki)

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu kupiłam sobie nowe foremki na galaretki. Sprawdziły się idealnie, galaretki wyglądały ślicznie. Jak smakowały? Nie wiem, bo za golonką nie przepadam, ale mój mężczyzna twierdzi, że były pyszne.
potrzebne składniki:
3 golonki wieprzowe,
4 duże marchewki,
1 spory por,
2 cebule,
6 ziarenek pieprzu,
2 zirenka ziela angielskiego,
1 liść laurowy,
sól do smaku,
1 łyżka żelatyny
puszka groszku.
Golonki myjemy, marchew, pora icebulę obieramy i myjemy. wszystkie składniki wkładamy do garnka i zalewamy wodą (tak, żeby zakryła mięso). Kiedy wywar się zagotuje zbieramy szumowiny i dodajemy pieprz, liść laurowy i zile angielskie, solimy.
Gotujemy długo, 3-4 godziny na malutkim ogniu (jak rosół). Mięso powinno być mięciutkie.
Golonki wyjmujemy z wywaru, obieramy ze skóry i kroimy. Marchew kroimy w kostkę.
Mięso, marchew i odsączony groszek mieszamy, wkładamy do foremek.
Wywar przelewamy przez sitko, żeby był klarowny, doprowadzamy do wrzenia (ewentualnie można jeszcze doprawić) i dodajemy żelatynę. Następnie zalewamy nim mięso i warzywa. Zostawiamy do stężenia.
Źródło:http://zeby-zycie-mialo-smaczek.blogspot.com/2013/12/zimne-nozki-galareta-z-golonki.html