Wykonanie
Jakiś czas temu kupiłam sobie nowe foremki na
galaretki. Sprawdziły się idealnie,
galaretki wyglądały ślicznie. Jak smakowały? Nie wiem, bo za
golonką nie przepadam, ale mój mężczyzna twierdzi, że były pyszne.potrzebne składniki:3
golonki wieprzowe,4 duże
marchewki,1 spory
por,2
cebule,6 ziarenek
pieprzu,2 zirenka
ziela angielskiego,1
liść laurowy,
sól do smaku,1 łyżka
żelatynypuszka
groszku.
Golonki myjemy,
marchew,
pora icebulę obieramy i myjemy. wszystkie składniki wkładamy do garnka i zalewamy
wodą (tak, żeby zakryła
mięso). Kiedy
wywar się zagotuje zbieramy szumowiny i dodajemy
pieprz,
liść laurowy i zile angielskie, solimy.Gotujemy długo, 3-4 godziny na malutkim ogniu (jak rosół).
Mięso powinno być mięciutkie.
Golonki wyjmujemy z
wywaru, obieramy ze skóry i kroimy.
Marchew kroimy w kostkę.
Mięso,
marchew i odsączony
groszek mieszamy, wkładamy do foremek.
Wywar przelewamy przez sitko, żeby był klarowny, doprowadzamy do wrzenia (ewentualnie można jeszcze doprawić) i dodajemy
żelatynę. Następnie zalewamy nim
mięso i warzywa. Zostawiamy do stężenia.